Ostavka Tomislava Nikolića

Tomislav Nikolić, zbog spora među radikalima o usvajanju Sporazuma sa EU, podneo je ostavku na sve stranačke funkcije.

Izvor: B92, Beta

Subota, 06.09.2008.

01:03

Default images

Nikolić je podneo ostavku na mesto šefa poslaničke grupe radikala u Skupštini i na funkciju zamenika predsednika SRS-a. Kako je danas saopšteno iz SRS-a, Nikolić je ostavku podneo sinoć na sednici Predsedničkog kolegijuma.

Ranije danas, potpredsednik SRS-a Dragan Todorović izjavio je da ta stranka neće glasati za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, čime je potvrdio pisanje beogradske štampe o žestokim sukobima u SRS.

Sam Nikolić je izjavio da se na ostavku odlučio pošto je u četvrtak uveče "dobio nalog" da radikali ne glasaju za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Tačno je da sam podneo ostavku zato što sam se rukovodio principom - jedan je moral, a drugo poštovanje reči", izjavio je Nikolić.

On je rekao da je na stranačkim organima bilo dogovoreno da poslanici SRS glasaju za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko Vlada Srbije usvoji amandman radikala na predlog Zakona o ratifikacij tog sporazuma.

"Taj stav sam neprekidno iznosio za skupštinskom govornicom i uspeo sam da se izborim da Vlada Srbije prihvati amandman SRS“, rekao je Nikolić. Prema njegovim rečima, u četvrtak je, za vreme skupštinskog zasedanja, "dao obećanje da će poslanici SRS glasati za SSP".

"Uveče sam, međutim, dobio nalog da ne glasaju za taj sporazum, što je bila potpuna promena politike", rekao je Nikolić.

"Dao sam ostavku ukazujući time da ja mogu sve da izdržim, ali ne mogu i ovo", rekao je Nikolić.

On je naveo da će ostati član SRS, "ukoliko stranka ne odluči drugačije". Na pitanje ko će u budućnosti voditi stranku Nikolić je kratko odgovorio da ne zna.

Šešeljev poziv promenio stav o SSP-u

Kako "Novosti" saznaju, do preokreta je došlo posle pritiska lidera radikala Vojslava Šešelja iz Haga na svoje stranačke kolege, posle čega je, na Predsedničkom kolegijumu Srpske radikalne stranke, prevagu odnela njemu bliska struja, a stav Tomislava Nikolića nije dobio većinu.

Prema saznanjima tog lista, Šešelj je još u četvrtak, zapanjen potezom svojih stranačkih kolega, telefonirao rukovodstvu i poručio im da ne ulaze ni u kakve paktove sa Vladom i da bi glasanje za SSP značilo izdaju Kosova.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović izjavio je "Novostima" oko 14 sati da će poslanici te stranke podržati SSP: "Glasaćemo za zakon o ratifikaciji SSP, a priče o podelama nemaju blage veze sa realnošću".

"Odlučili smo se na ovaj korak zbog nacionalnih i državnih interesa, nema tu nikakvog zaokreta ka DS-u", kategoričan je Todorović.

Nešto kasnije, oko 16 časova, Todorović je kratko rekao: "Nećemo glasti za SSP".

Da neće glasati za Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU Todorović je potvrdio i u izjavi za "Politiku", kao i da su mediji pogrešno protumačili izjavu Nikolića.

Prvi čovek vojvođanskih radikala Milorad Mirčić je priču da će radikali glasati za taj zakon nazvao "glupostima".

"Nikolić nikada nije rekao da ćemo glasati za SSP. On je samo govorio o tome da ćemo podržati amandman kojim se još jednom potvrđuje da je Kosovo deo Srbije. Ni o kakvom uslovljavanju podrške SSP-u izglasavanjem ovog amandmana Nikolić nije govorio", kazao je Mirčić "Politici".

Blic: Konačni obračun Šešelj-Nikolić

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, krenuo je u ozbiljnu reformu stranke, a samim tim i u "konačni obračun" sa liderom iz Haga Vojislavom Šešeljem, piše "Blic".

Na to, kako navodi ovaj list, ukazuje Nikolićeva odluka da, uprkos programskim načelima SRS-a i Šešeljevom čuvenom testamentu, poslaničku grupu SRS-a u Skupštini dovede do toga da glasaju za sporazum sa EU i time praktično za integraciju Srbije u EU.

Politički analitičari smatraju da Nikolić, suočen sa neposlušnošću jednog broja vodećih ljudi u stranci, mora da promeni taktiku partije ako želi da u njoj sačuva svoj uticaj, opstane i odbrani se od Šešelja.

Najljući protivnici Tomislava Nikolića u stranci jesu Nataša Jovanović, Dragan Todorović, Gordana Pop-Lazić, Zoran Krasić i Vjerica Radeta.

Zamenika predsednika bira Otadžbinski kongres

Tomislav Nikolić podneo je ostavku na mesto zamenika predsednika Srpske radikalne stranke na polovini mandata, a za izbor novog zamenika stranačkog predsednika potrebno je sazvati Otadžbinski kongres SRS, najviši stranački organ.

Prema Statutu SRS, predsednik, zamenik predsednika, članovi Centralne otadžbinske uprave i drugi najviši funkcioneri biraju se na kongresu SRS, koji se redovno održava na svake četiri godine.

Vanredni Otadžbinski kongres SRS, prema Statutu, može biti održan na zahtev predsednika stranke, jednog izvršnog odbora ili jedne petine opštinskih odbora stranke.

Poslednji, sedmi po redu kongres SRS, održan je 8. oktobra 2006. godine i na njemu su, jednoglasno, za predsednika i zamenika predsednika SRS izabrani Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić.

Podnoseći u petak uveče ostavku stranačkom Predsedništvu, Nikolić je iskoristio jednu od dve statutarne mogućnost za prestanak mandata pre njegovog isteka, a druga je razrešenje.

Zamenik predsednika SRS bira se na kongresu, na predlog Centralne otadžbinske uprave, kojoj kandidate predlaže stranački predsednik.

Politička i lična biografija

Nikolić je jedan od osnivača Narodne radikalne stranke Srbije, koja se, ubrzo posle formiranja, u februara 1991. ujedinila sa Srpskim četničkim pokretom i formirala SRS, na čelu sa Vojislavom Šešeljem.

Zamenik je predsednika radikala i vodio je stranku u odsustvu Šešelja, koji se od 23. februara 2003. godine nalazi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala. Četiri puta bio je kandidat za predsednika Srbije.

Obavljao je i dužnost potpredsednika Savezne vlade (imenovan avgusta 1999.), dok je premijer bio Momir Bulatović. Bio je i poslanik u svim sazivima republičkog i saveznog parlamenata Jugoslavije i Državne zajednice SCG.

Nikolić je rođen je 15. februara 1952. godine u Kragujevcu, gde je i završio Tehničku školu (građevinski smer) i studirao Pravni fakultet.

Studiranje je prekinuo 1971. godine i počeo da radi kao šef gradilišta na pruzi Beograd-Bar, a radio je i u Majdanpeku, Beogradu i u drugim mestima Srbije.

On je 1978. godine postao šef Odseka za investicije i održavanje Komunalnog preduzeća "22.decembar" u Kragujevcu.

Oženjen je i ima dva sina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: