Ko ima pravo da gradi u Rajićevoj

Udruženje za povraćaj oduzete imovine smatra da su radovi u Rajićevoj ulici u Beogradu kriminalni akt uzurpacije zemljišta.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.09.2008.

18:01

Default images

Izgradnja hotelsko-poslovnog centra na placu u Rajićevoj ulici u Beogradu je "kriminalni pokušaj" uzurpacije zemljišta na štetu Beograđana i vlasnika zemlje, izjavio je predsednik Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" Bogdan Veljković. U Direkciji za građevinsko zemljište kažu da je sve u vezi sa slučajem Rajićeve po zakonu.

Koordinator Mreže za restituciju u Srbiji Mile Antić je objasnio da investitori, izraelska kompanija "ABD d.o.o." i srpski partner "Union inžinjering", nikada nisu sklopili ugovor o zakupu zemljišta sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju i da su na taj način izbegli plaćanje zakupa.

On kaže da je iskorištena socijalistička administrativna dodela prava korišćenja. To podrazumeva da nema prihoda u budžet, već samo profit za one koji su na vlasti i onima koji su bliski vlasti.

"Da nema prihoda u budžet potvrđuju i dva ugovora koja su zaključena između preduzeća "Union inžinjerig" i Direkcije za građevnsko zemljište", kaže on.

"Jedan je iz '98, a drugi iz 2003, u kojima se nedvosmisleno i potpisuje i čak pred sudom overava između ova dva preduzeća da nije vršeno nikakvo plaćanje u budžet Srbije", navodi on.

"Dakle, baš kao što smo i rekli, ta administrativna korišćenja, socijalistička korišćenja, neko pokušava dobro da unovči", smatra on.

Antić navodi da je Ministarstvo za kapitalne investicije donelo rešenje o odobrenju za izgradnju koje nije zakonito jer se u njemu namerno ignoriše Zakon za izdavanje odobrenja za izgradnju.

"U tom se apsolutno članu zahteva da investitori kakav je ovaj moraju imati ugovor o zakupu građevinskog zamljišta. Bez ugovora o zakupu ne mogu dobiti odobrenje za izgradnju, izuzev na neki nezakoniti način", kaže Antić.

On navodi da ugovor nije zaključen jer se odmah nakon toga mora zaključiti i ugovor o plaćanju naknade za građevinsko zemljište.

Direkcija: Sve po zakonu

U Direkciji za građevinsko zemljište Beograda ovo demantuju i navode da je zemljište dato na korišćenje 1998. investitoru "Union inžinjering" i da je sve urađeno po zakonu.

Posle toga je, na zahtev investitora, javnim nadmetanjem izraelsko preduzeće ABD izabrano za subinvestitora. "Na ovoj lokaciji investitor ima zaključen ugovor sa Direkcijom o plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta iz 2003", kaže Nenad Bajić iz Direkcije.

"Obaveza investitora je da se po dobijanju prijave za izvođenje radova u roku od 15 dana javi Direkciji i zaključi ugovor na osnovu koga bi se obračunala naknada", kaže on.

"Uništavanje kulturne baštine"

Predsednik Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" Bogdan Veljković i Mile Antić iz Mreže za restituciju u Srbiji, međutim, tvrde da je grad Beograd izigran i da je oštećen za preko 56 miliona evra.

Takođe, oni tvrde da je na spornoj lokaciji oskrnavljeno i značajno arheološko nalazište iz rimskog perioda. Veljković je najavio da će pokrenuti krivične postupke protiv ulagača van Srbije.

"Kada sam pre više od pet godina pred svedocima Meiru Avitalu, predstavniku navedenog preduzeća, skrenuo pažnju da ne samo da uzurpira otetu imovinu, nego da gradnja na ovom mestu uništava kulturnu baštinu Srbije i Evrope, njegov odgovor je bio: To nije problem jer za 5.000 dolara ja mogu da kupim bilo koju dozvolu u Beogradu", navodi Veljković.

"To me je zgranulo, pa sam ga upitao: A šta biste vi radili da ja počnem da kopam i gradim pored Zida plača u Jerusalimu? Njegov odgovor je bio jednostavan: Ubio bih vas", kaže Veljković.

Preduzeće ABD u Rajićevoj ulici, iza Gradske biblioteke, u tzv. ekstra centru grada, planira da pravi hotel sa pet zvezdica.

Preduzeće ABD saopštava da je otpočelo pripremne radove za izgradnju tržnog centra. Planirana je izgradnja kompleksa od 46.000 metara kvadratnih, koji će obuhvatiti tržni centar, luksuzni hotel s 5 zvezdica i garaže.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da će zgrada koja se tu pravi narušiti izgled starog centra grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: