Optužnica za zločin u Zvorniku

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo da je podiglo optužnicu protiv Branka Grujića i Branka Popovića za zločin u Zvorniku 1992.

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2008.

12:05

Default images

U pitanju je najveći zločin počinjen u Bosni i Hercegovini posle Srebrenice,a tužilaštvo Grujića i Popovića smatra odgovornim za zločine i za smrt oko sedam stotina žrtava. U Zvorniku su se tokom 1992. godine dogodili neki od najtežih zločina nad civilima u Bosni i Hercegovini.

Predsednik bivše privremene vlade srpske opštine Zvornik i komandant štaba teritorijelne odbrane - Branko Grujić i Branko Popović terete se i da su smišljeno preduzimali akcije koristeći svoja ovlašćenja kako bi prinudno razdvajali i uzimali kao taoce muslimanske civile koji su potom masovno ubijani.

"Kao što znate Zvornik je jedna od lokacija gde su počinjeni najteži ratni zločini posle Srebrenice na prostoru BIH. U ovom konkretnom slučaju, dakle Zvornik 2, terete se Branko Grujić i Branko Popović za zločin nad blizu 700 lica na teritoriji Zvornika“, kaže portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Tela ubijenih pronađena su u masovnim grobnicama na Crnom Vrhu i Grbavcima i do sada je identifikovano 270 žrtava.



Prvo suđenje optuženima za Zvornik završeno je u junu ove godine kada su trojica pripadnika paravojnih formacija Žute ose i Pivarski osuđeni na 15, 13 i tri godine zatvora.

Presudom je utvrđeno da su civili bili zarobljeni i držani na tri lokacije u Domu kulture u Čelopeku i na zvorničkoj Ekonomiji i Ciglani.

Tamo su prebijani do smrti i izlagani najmonstruoznijim mučenjima.

Na insistiranje tužilaštva, zbog efikasnosti, postupak je razdvojen i ova nova optužnica nosi kolokvijalni naziv Zvornik 2. U tužilaštvu napominju da zahtevaju sprovođenje istrage protiv još četiri lica.

“Ono što je novo u ovom renutku je da intenzivno tragamo za neposrednim izvršiocima i verujem da će naša javnost vrlo brzo biti upoznata sa rezultatima“, najavljuje Vekarić.

Slučaj Zvornik prvi je predmet koji je delimično preuzet iz Haškog tribunala. Podsetimo, posle hapšenja Radovana Karadžića poznavaoci suđenja za zločine ukazivali su da bi Tužilaštvo u Hagu moglo njegovu optužnicu da proširi i na zločin u Zvorniku, odnosno na masovne grobnice koje su otkrivene tek posle 2003. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: