Četvrtak, 29.11.2007.

06:42

Kosovo od bombardovanja do danas

Poslednja od tri emisije, koje su u serijalu “B92 istražuje” posvećene Kosovu, bavi se periodom od kraja bombardovanja do danas.

Izvor: B92

Default images

Emisija “O statusu i standardima” u okviru serijala “B92 istražuje”, otkriva pojedinosti o tajnim pregovorima koje je, uz znanje i odobrenje Slobodana Milosevića, za vreme bombardovanja vodio Zoran Lilić. Takođe, akteri događaja otkrivaju šta je bila tema razgovora kada su Bil Klinton i Medlin Olbrajt posle bombardovanja došli na Kosovo.

Krajem 1999. godine američki predsednik Bil Klinton dolazi na Kosovo. Tada se pored albanskih lidera susreo i sa predsatavnicima Srba koji su ostali na Kosovu, vladikom Artemijem i Momčilom Trajkovićem.

Trajković za “B92 istražuje” kaže da je Klintonu dao primerak časopisa u kojem se vide porušene srpske crkve i manastiri posle NATO-bombardovnaja.

Prema Trajkovićevom svedočenju, Klinton je tada rekao albanskoj delegaciji da ne govore ono što misle da on želi da čuje i pitao ih je da li će crkve i ubuduće biti rušene.

“Kaže: 'Znam da su i džamije rušene, ali ja sada ovo pitam’. Ali džaba, to je sve što smo mogli. Kao država nismo imali strategiju”, kaže Trajković.

Trajković je opisao i susret sa Medlin Olbrajt. “Kada je izašla, rekla mi je: ‘Gospodine Trajkoviću, moj otac je mnogo voleo jednu pesmu’, i ne čekajući počela da peva ‘Tiho noći, moje zlato spava’. A Srbi napolju demonstriraju: 'Izdaja'. Ja joj kažem: ‘Gospođo Olbrajt, ja baš volim muziku, ali danas mi baš nije ni do kakve muzike'”, priseća se Trajković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: