Poništenje izbora Alimpića

Ministar za državnu upravu naložio poništenje odluke o izboru v.d. gradonačelnika i zamenika gradonačelnika Beograda.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.11.2007.

12:19

Default images

Posle više od mesec dana, poslanici Srpske radikalne stranke prekinuli su opstrukciju rada Skupštine. Na zahtev radikala, ministar Milan Marković naložio je da odluke o izboru čelnika Skupštine Beograda moraju biti poništene, a procedura izbora ponovljena. Time je ispunjeno sve ono što su radikali tražili posle smrti Nenada Bogdanovića.

Posle više od mesec dana, Ministarstvo za lokalnu samoupravu priznalo je da odluka o izboru v.d. gradonačelnika Beograda i čelnika Skupštine grada, posle smrti Nenada Bogdanovića, nije doneta u skladu sa procedurom.

Priznanje je naišlo na veliko zadovoljstvo poslanika Srpske radikalne stranke, ali i na njihov nov zahtev. Radikali sada traže poništenje svih odluka koje je Zoran Alimpić, kao vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda, doneo u poslednjih mesec dana.

Nakon što je juče sednica parlamenta prekinuta i upućen zahtev nadležnom ministru Milanu Markoviću, radikali su dobili zadovoljavajući odgovor.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković naložio je da odluke o izboru za čelnike Skupštine Beograda moraju biti preispitane, a procedura izbora ponovljena.

Marković je potvrdio da je odluku o ukidanju odluke Skupštine Beograda o izboru Zorana Alimpića i Milorada Perovića za predsednika i zamenika predsednika gradske skupštine 8. oktobra, doneo zbog kršenja izborne procedure.

"Radi se o tome da prilikom izbora predsednika Skupštine grada nije poštovana procedura koja je utvrđena Poslovnikom Skupštine grada, odnosno nije data mogućnost drugim odborničkim grupama da kandiduju svoje predstavnike za funkciju predsednika Skupštine grada", kaže on.

Ne krijući zadovoljstvo jer su dokazali da su u pravu, poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta je za skupštinskom govornicom rekla da su radikala sada motivisani da se što pre formira Ustavni sud Srbije, kako bi mogli njemu da se žale zbog, kako tvrde, nezakonitih odluka.

"Zato će poslanici SRS-a danas vrlo aktivno učestvovati u raspravi o Zakonu o Ustavnom sudu u pojedinostima. Ukoliko se ne pojavi neki novi razlog, nemamo razloga i nećemo intervenisati po poslovniku, radićemo isključivo po dnevnom redu i uvek ćemo tako raditi kada poslanička većina ne pokuša da nametne silu umesto zakona", kaže ona.

Radikali međutim tu nisu stali. Naime, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić traži i objašnjenje šta će biti sa odlukama koje je u međuvremenu donosio v. d. gradonačelnika Zoran Alimpić, ocenivši da ih je trebalo poništiti.

Ostaje i dilema zbog čega je bilo potrebno da prođe mesec i po dana da Ministarstvo odgovori na zahteve koje su radikali iznosili svakodnevno tokom rada parlamenta i time blokirali njegov rad.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić rekao je da ne zna zašto se toliko čekalo, ali da mu je drago što je kriza u parlamentu povodom tog pitanja rešena.

"Skupština Srbije nema nikakve veze sa tim, 8. oktobra je taj zahtev poslat. Pošto se ceo dan 8. oktobra ukazivalo na problem koji se desio na sednici Skupštine grada Beograda, tada je dogovoreno, na sastanku šefova poslaničkih grupa, da se taj problem razreši na Odboru za lokalnu samoupravu", kaže on.

"Kada su svi poslanici stali iza zahteva da se proveri šta je na toj sednici bilo, onda to mora da se uvaži. To uvek mora da se uvaži", kaže on.

"Dakle, jednoglasna odluka skupštinskog odbora, u kome sede predstavnici svih političkih stranaka, kada je tako jasna i eksplicitna, mora uvek da se uvaži od strane ministarstva", rekao je Dulić.

Podsetimo, desetak dana nakon smrti gradonačelnika Nenada Bogdanovića, odbornici Skupštine grada su – dogovorom između DS-a i DSS-a - izabrali Zorana Alimpića iz DS-a za predsednika gradskog parlamenta, a dotadašnjeg predsednika Milorada Perovića iz DSS-a za potpredsednika.

Tim dogovorom pokrenuta je salva nezadovoljstva Srpske radikalne stranke, kojom je rad Skupštine Srbije praktično bio blokiran.

Ponovni izbor 26. novembra

Sednica Skupštine grada na kojoj će se ponovo birati predsednik i zamenik predsednika Skupštine biće zakazana za ponedeljak, 26. novembar, rekao je danas agenciji Beta predsednik Skupštine Beograda Zoran Alimpić.

"U odluci stoji da će, ako Skupština grada u roku od 30 dana ne postupi u skladu s preporukom, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu ukinuti odluku o tom izboru", rekao je Alimpić.

Prema njegovim rečima, u preporuci stoji i da nije povređen Zakon o lokalnoj samoupravi, Statut grada niti poslovnik, a kao formalan razlog za odluku navedena je činjenica da nije data formalna pauza kako bi se odbornicima omogućilo da prikupe potrebnih 20 potpisa za eventualnu kandidaturu.

Alimpić je naglasio da je za prikupljanje potpisa bilo vremena jer je između saopštavanja ostavki predsednika i zamenika predsednika i samog izbora prošlo više od dva sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: