Priznanja za vrhunske umetnike

Istaknuti umetnici od decembra treba da dobijaju posebna priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2007.

10:29

Default images

Oni će doživotno za svoja umetnička dostignuća, pored državne penzije, mesečno dobijati po 50.000 dinara iz budžeta. Ministar kulture Vojislav Brajović pozvao je sva zainteresovana umetnička i kulturna udruženja i ustanove da predlože umetnike za dodelu tog posebnog priznanja, do 12. novembra.

Javni poziv je objavljen u listu Politika i na sajtu Ministarstva kulture, a Vlada je imenovala komisiju za utvrđivanje priznanja na predlog Ministarstva kulture.

Vrhunski umetnici koji su ceo život posvetili obogaćivanju kulture najčešće bivaju zaboravljeni kada odu u penziju. Planiranja priznanja promeniće život na desetine njih, a na izbor umetnika će uticati i nagrade i priznanja koje je ostvario.

Takođe, osam beogradskih pozorišta će tokom oktobra ustupiti prihode sa po dve predstave glumcima u penziji, zbog njihove izuzetno teške materijalne situacije.

U akciji "A sada mi za njih" planirano je da beogradska pozorišta sve prihode sa tih predstava, uključujući autorske honorare, uplate na poseban račun Saveza dramskih umetnika, koji će onda ta sredstva podeliti penzionisanim glumcima.

U akciji učestvuju Jugoslovensko dramsko pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Atelje 212, Pozorište na Terazijama, Teatar Zvezdara i pozorišta Duško Radović, Puž i Pinokio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: