Romi traže predstavnika UN za Rome

Predstavnici romskih zajednica pozvali UN da imenuju zvaničnika koji bi promovisao i štitio prava Roma.

Izvor: B92

Utorak, 30.01.2007.

10:45

Default images

Predstavnici Roma su zahtev u sedištu Ujedinjenih nacija predali dva dana pošto je u svetu obeležen Međunarodni dan holokausta, u znak sećanja na žrtve nacizma. Veruje se da je u nacističkim logorima u Drugom svetskom ratu ubijeno 200.000 do 800.000 Roma.

Romi i Sinti danas u Evropi čine najveću manjinsku zajednicu, sa oko 12 miliona pripadnika, rasutih uglavnom po zemljama centralne i istočne Evrope.

Iako vlade pojedinih zemalja nastoje da vode efikasnu borbu protiv diskriminacije, Romima i Sintima, kako se nazivaju u zemljama nemačkog govornog područja, često su uskraćena mnoga društvena, obrazovna i radna prava, izjavili su na konferenciji za novinare predstavnici Roma iz sedam zemalja.

"Direktno apelujemo na generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ki Mun Bana, koji namerava da ljudska prava učini centralnom tačkom svoje politike, da se snažnije založi za prava i društvenu emancipaciju najveće manjine u Evropi", izjavio je predsedavajući Centralnog nemačkog saveta Sintija Romani Roze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: