Vize i za Bugarsku

Od prvog januara građanima Srbije za put u Bugarsku biće potrebne vize, pošto Bugarska, Kao i Rumunija, ulazi u Evropsku uniju.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.12.2006.

15:12

Default images

Bugarska će tražiti od Nove godine da vize obezbede i državljani Srbije koji samo prolaze kroz tu zemlju. Srbija neće uvoditi reciprocitet prema građanima Bugarske, koji će i dalje granicu prelaziti bez vize. Dobra vest je da će bugarske vize biti besplatne dok Bugarska ne bude ušla i u sistem šengenskih viza.

U ambasadi Bugarske u Beogradu saopšteno je da će procedura izdavanja viza trajati do sedam dana, a za izdavanje tog dokumenta biće potrebno dostaviti uobičajenu dokumentaciju koja se predaje i za vize drugih zemalja-članica EU: pasoš, fotografije, potvrdu rezervacije hotela i osiguranje.

Bugarska neće izdavati tzv. kolektivne vize, kao što to radi Grčka. "Svaki građanin Srbije mora imati bugarsku vizu u svom pasošu, s tim što zahteve za izdavanje viza sa potrebnom dokumentacijom u konzulat mogu da donose ovlašćene turističke agencije umesto da to rade građani pojedinačno", kaže Stefan Dragoev, konzul Republike Bugarske.

Bugarske diplomate kažu i da će Nova članica EU podržati evrointegracije Srbije: "Bugarska je veoma zainteresovana da se procesi evroatlantskih integracija Srbije odvijaju maksimalno brzo", kaže Krasen Jurukov, drugi sekretar bugarske ambasade u Beogradu.

"Želimo da imamo stabilnog suseda i želja nam je da ekonomska pitanja dominiraju u našim odnosima. Bugarska od 1. januara postaje članica Evropske unije i moraće da se pridržava i opšteevropske spoljne politike, a deo te politike je i zahtev da budu ispunjene obaveze prema Haškom tribunalu. Koliko shvatamo, to je namera srpskog državnog rukovodstva, koju podržavamo", rekao je on.

Prva konzularna odeljenja Bugarske

Tokom 2006. godine u Bugarsku je putovalo oko 150.000 građana Srbije. Rad sa onima koji će tek putovati trebalo bi da olakšaju dva konzularna odeljenja - beogradsko, koje je otvoreno danas, i niško, koje će biti otvoreno u četvrtak.

Ambasador Bugarske u Srbiji Georgi Dimitrov otvorio je danas u Beogradu konzularno odeljenje ambasade te zemlje.

On je objasnio da je otvaranje zgrade konzularnog odeljenja u vezi s pristupanjem Evropskoj uniji, što podrazumeva i nove obaveze za te dve zemlje. "Te obaveze su ponekad teške i za naše srpske prijatelje i za nas. Ali pošto verujemo u dobru budućnost Srbije u EU, sigurni smo da će period izdavanja viza biti kratak i zato smo uzeli zgradu u zakup samo na tri godine", rekao je Dimitrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: