Sreda, 08.11.2006.

18:10

EU o kandidatima s Balkana

Pored Srbije, Evropska komisija usvojila je zaključke o Crnoj Gori, Hrvatskoj, Turskoj i drugim zemljama koje žele u EU.

Izvor: Beta

Default images

Evropska komisija poziva Hrvatsku da nastavi da ostvaruje napredak kao i dosad, te da ubrza ritam reformi u ključnim područjima, poput pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije i na području privrede.

Sporazum EU iz Nice dizajniran je za maksimalno 27 zemalja članica, što je broj koji će biti upotpunjen pristupanjem Bugarske i Rumunije 1. januara sledeće godine.

Međutim, već nekoliko puta spomenuta je mogućnost da i 28. zemlja, što bi trebalo da bude Hrvatska, pristupi EU na osnovu tog sporazuma, a isto tako se veruje i da će do vremena pristupanja Hrvatske biti rešeno i ključno pitanje novog evropskog ustava.

Prigovori Evropske komisije Hrvatskoj u izveštaju o napretku neće usporiti ulazak zemlje u Evropsku uniju, izjavio je hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

Dodajući da je lako donositi zakone, ali da je teško sprovoditi ih, Mesić je rekao da u pregovorima s EU ipak sve "zavisi od Hrvatske". "Hrvatska je pokrenula sve svoje instrumente u borbi protiv korupcije i verujem u uspeh te borbe", rekao je Mesić.

Crna Gora i institucionalni kapacitet

Evropski komesar Oli Ren izjavio je da je Evropska komisija nastavila pregovore o pridruživanju s Crnom Gorom, ali da "ova nova nezavisna država mora još mnogo učiniti da dostigne institucionalni kapacitet da valjano primeni sporazum" o pridruživanju EU.

Ren je to rekao pošto je Evropska komisija objavila izveštaj o napretku balkanskih zemalja u reformama za evropsku integraciju, u kojem se ističe da u Crnoj Gori "posebna pažnja mora biti posvećena jačanju administrativnog kapaciteta sudstva i unutrašnjih poslova".

I to "posebno kad je reč o bici protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i zaštiti ličnih podataka". Evropska komisija navodi da je Crna Gora "ponešto napredovala" u prenošenju standarda i propisa EU u domaće zakonodavstvo.

Ističe se i da je Crna Gora "glatko" sprovela ceo proces do nezavisnosti, uključujući održavanje referenduma.

Sad treba da usvoji novi ustav, u skladu s evropskim standardima i na temelju širokog konsenzusa, što znači da ustav bude usaglašen s evropskom praksom i standardima, posebno na polju ljudskih i prava manjina.

Turska će ispuniti sve zahteve

Evropska komisija je saopštila da će Brisel nastaviti pregovore sa Turskom o njenom članstvu u EU, uprkos nesporazumu oko Kipra.

"Danas smo odlučili da damo šansu diplomatskim naporima da se pronađe rešenje", saopštio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Predsednik Komisije takođe je upozorio Tursku da mora da ispuni obaveze i da otvori luke i aerodrome za kiparske proizvode pre ključnog samita evropskih lidera u decembru.

Turski ministar spoljnih poslova Abdulah Gul izjavio je danas da je njegova zemlja odlučna da ispuni sve zahteve EU za demokratskim reformama kako bi počela pregovore o članstvu, koji će biti "puni prepreka".

"Odlučni smo i znamo da će turskom narodu ovo koristiti. To su kriterijumi EU, i biće primenjeni i mi smo toga svesni", rekao je Gul i dodao da će proces biti težak, ali da će uspeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: