Nastavljeno suđenje "strojevcima"

U nastavku suđenja pripadnicima neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" svedočio je novosadski profesor Milenko Perović.

Izvor: B92

Petak, 15.09.2006.

18:23

Default images

Perović je izjavio da mu je okrivljeni Goran Davidović rekao "Crnogorčino odvratna, idi kod (Mila) Đukanovića". Pripadnici organizacije "Nacionalni stroj" su optuženi da su 9. novembra 2005. izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju na antifašističkoj tribini na Filozofskom fakultetu.

Nakon što sam ih pozvao da se civilizovano ponašaju i da o svemu otvoreno porazgovaraju Davidović mi je to rekao, izjavio je Perović dodajući da je to shvatio "kao agresiju i (kao upozorenje) da mu u zemlji u kojoj živi od rođenja više nije mesto". 

On je posvedočio da je grupa od 15 mladića obučenih u crno ušla u salu zajedno kada je tribina već bila počela, da je pre uvreda čuo kako organizatoru tribine Zoranu Petakovu neko udario šamar i video nasrtaj jednog napadača na kamermana kako mu oštrim tonom govori da ne snima i udara po kameri.

"Pre izlaska te grupe ljudi iz sale, neko od njih je bacio letke 'Nacionalnog stroja'. S obzirom na moj obrazovni profil, video sam da je letak sačinjen na duhovnoj i ideološkoj osnovi nacizma. Tribina je nakon toga nastavljena, a u određenom stepenu vladala je uznemirenost prisutnih", kazao je Perović.

Prema njegovim rečima, bilo je očigledno da je vođa grupe mladića koja je upala na tribinu okrivljeni Goran Davidović jer je po ulasku telefonirao nekome i rekao mu "ušli smo".

Sudija Djurđina Bjelobaba suočila je Perovića i Davidovića koji je kazao da nije tačno da je profesoru rekao da je "odvratna Crnogorčina", veća da je "smrdljiva Crnogorčina" i da ostale uvrede nije čuo.

Portir na fakultetu Branislav Smuk kazao je da je u Filozofski fakultet najpre utrčalo pet mladića u crnim jaknama, a nakon toga još najmanje petnaest među kojima i Davidović. Pošto je dekan Marija Kleut pozvala policiju, oko 20 mladića je, uz psovke, napustilo tribinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: