Završnica Sabora u Guči

Na završnom danu Trubačkog sabora u Guči, za Zlatnu trubu nadmeće se 20 najboljih orkestara u prisustvu oko 50.000 posetilaca.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 03.09.2006.

11:20

Default images

Završno takmičenje je otvorio premijer Vojislav Koštunica koji je rekao da Guča na najbolji način pokazuje da je svet u malom, da je Srbija otvorena i veruje u sebe. U Guči su i drugi članovi Koštuničinog kabineta, Predrag Bubalo, Zoran Lončar, Zoran Stojković, Dragan Jočić i Zoran Stanković. Prisutan je bio i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

"Truba nabolje govori o našim svojstvima i našim porivima i zato, naravno, dobro znamo da oni koji ne mogu da razumeju i vole Guču ne mogu da razumeju Srbiju. Zato ova Guča, 46. po redu, jeste još jedna potvrda hrabrosti i vedrine naše, i u volji i u nevolji. Okupimo se i sledeće godine, a danas neka srpska truba u Guči svira za Srbiju", kazao je Koštunica.

Oni koji već godinama tamo odlaze, primećuju da je ovog puta bilo manje domaćih gostiju i Slovenaca. Ovaj put, Guča je međutim, bila hit za Francuze koji su, pored trubača iz Srbije, mogli da čuju i orkestre iz Nemačke i Izraela.

Pančić: Pijanstvo i kič u Guči

Stideti se Guèe? (Beta)
Novinar Teofil Pančić rekao je da Sabor trubača u Guči "parada pijanstva i kiča" koja se protura kao originalni srpski identitet.

"Posebno me nervira kada se kao argument poteže da Guču posećuju mnogobrojni stranci. Oni je posećuju jer tamo mogu da budu svinje i niko im ništa neće zameriti, dok kod kuće to ne mogu", rekao je Pančić na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Kuli.

On je ocenio da način na koji se u javnosti predstavlja festival u Guči zapravo nije ništa drugo nego promocija imidža Srbina kao dobrog divljaka, koji od svog života pravi Guču, a ne radi ništa.

Po Pančićevim rečima, mužički festival "Egzit" je taj koji Srbiji daje dignitet, a ne Guča.

Istoričar Branka Prpa kazala je da je festival u Guči "kulturni model agrarnog društva koje proizvodi takvu vrstu zabave". Po njenim rečima, problem nije u samom festivalu, već u načinu na koji politička elita i mediji festival predstavalju kao nešto što je suštinski i originalno domaće.

"Favorizovanje festivala u Guči od strane Vlade Srbije je nametanje kulturne paradigme društvu", rekla je ona, dodajući da je "problematično to što će premijer Srbije Vojislav Koštunica posetiti festival u Guči, a nije posetio Egzit".

Na tribini su još govorili sociolog Djerđ Serbhorvat i likovni umetnik Zoran Pantelić. Tribina u Kuli bila je poslednja u seriji tribina NDNV "Promocija različitosti" koje je podržao Fond za otvoreno društvo u Srbiji.

Rigorozna kontrola na putevima

Saobraćajna policija na planini Jelici sprovodi rigoriznu kontrolu svih vozača koji se vraćaju sa Dragačevskog sabora trubača u Guči, a ustanovljeno je da je jedan vozač imao 2,47 promila alkohola u krvi.

Iz saobraćaja je u od 16.00 isključno 50 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola. Pojačanu kontrolu saobraćaja policija će sprovoditi do jutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: