Sreda, 05.07.2006.

09:35

Lončarević: Dobra bezbednost u CZ-u

320 zatvorenika i dalje odbija hranu; primanje paketa u zatvoru nije ograničeno, kaže Dragoljub Lončarević.

Izvor: B92, Beta

Default images

Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Dragoljub Lončarević rekao je da je bezbednosna situacija u Centralnom zatvoru u Beogradu dobra i da se protesti zatvorenika nisu proširili na druge zatvore u državi. "Još tri zatvorenika nisu dozvolila da im budu odšivena usta. Juče to nije dozvolilo 13 od ukupno 65 pritvorenika koji su sebi zašili usta prvog dana protesta", rekao je Lončarević za B92.

Lončarević je kazao da je Uprava za izvršenje zatvorskih sankcija i pre protesta bila svesna da uslovi u zatvoru ne odgovaraju evropskim standardima. Zbog toga je, prema njegovim rečima, renovirana posebna pritvorska jedinica u kojoj su smešteni optuženi pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal i najteža krivična dela.

Dodao je da će ti pritvorenici, kada se steknu uslovi, biti prebačeni u pritvorsku jedinicu u zgradi Specijalnog suda, u Ustaničkoj ulici. Tada će ostali zatvorenici moći da budu smešteni i u renovirane ćelije, a počeće se sa renoviranjem ostalog dela Centralnog zatvora, rekao je Lončarević.

Podsetimo, pre dva dana 65 pritvorenika Centralnog zatvora zašilo je sebi usta u znak protesta zbog sporosti rada sudova, kao i zbog loših uslova smeštaja u tom zatvoru. U protestu pritvorenika u Centralnom zatvoru ne učestvuju optuženi pred Specijalnim sudom, a jedan od razloga mogao bi da bude i to što se oni nalaze u posebnom delu zatvora koji ima bolje uslove. Lončarević je, međutim, negirao da su oni u povlašćenom položaju.

Sindikat traži smenjivanje vrha pravosuđa

Sindikat pravosuđa Srbije zatražio je danas ostavke ministra pravde Zorana Stojkovića, republičkog javnog tužioca Slobodana Jankovića i predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović-Škero zbog, kako navode, katastrofalne situacije u pravosuđu. 

U saopštenju stoji da je Sindikat zabrinut zbog protesta koji se odvija u Okružnom zatvoru u Beogradu, kao i da eksperimentisanje s pravosuđem predugo traje, uz prećutno odobravanje nosilaca najviših pravosudnih funkcija.

"Sindikat pravosuđa Srbije izražava zabrinutost zbog toga što su zatvorenici na najupečatljiviji način, ušivanjem usana, privukli pažnju javnosti kako bi ukazali na to da je situacija u srpskom pravosuđu katastrofalna, a posebno zbog toga što se zaposleni u pravosuđu, kao i uvek, brane ćutanjem", navodi Sindikat.

"Srpsko pravosuđe, bez obzira na suficit u budžetu, već duže vreme nalazi se u finansijskoj blokadi i nema uslova za normalno funkcionisanje", deo je saopštenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

13 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

21 h

Podeli: