Srpska medijska ofanziva u SAD

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije angažovalo je agenciju Venable da radi na lobiranju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: B92

Utorak, 09.05.2006.

16:19

Default images

U veću navode da je odluka doneta kako bi se na pravi način informisala američka javnost o dešavanjima na Kosovu. Tvrdnje da je za usluge agencije plaćeno 600.000 dolara, u SNV-u nisu hteli ni da potvrde ni da demantuje, već su naveli da je to poslovna tajna.

Agencija Venable je kao prvi korak u svom angažmanu sa Srpskim nacionalnim većem Kosova i Metohije osnovala sajt savekosovo.org. Na tom sajtu se mogu naći informacije o, kako se navodi, nasilju nad hrišćanskim Srbima i spaljivanju crkava na Kosovu, kao i apel predsedniku Bušu i Kongresu da kažu "ne" nezavisnosti Kosova.

Džim Džatras iz agencije za B92 navodi da je njihov zadatak da upozore američku javnost i kreatore politike na posledice stvaranja nezavisnog Kosova nezakonitim oduzimanjem od Srbije: "Verujemo da ukoliko možemo da aktiviramo delove američke javnosti koji nisu fokusirani na ovo pitanje i pokažemo kakvi su ljudi koji bi bili nova vlada takve „rouge“ države, da možemo da dovedemo do preispitivanja sadašnjeg pravca politike“.

Džatras je u septembru 2004. godine bio svedok odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu. Još jedan zanimljiv detalj je i da je prema pisanju američke štampe Venable od SNV-a dobio 600.000 dolara za 6 meseci.

Rada Trajković iz Srpskog nacionalnog veća za B92 nije želela da kaže odakle je nabavljen novac, već je rekla da je reč o poslovnoj tajni: "Ja ne znam da li ste ikada pitali nekoga od albanskih lobista koliko Albanci ulažu u lobiranje u Americi. Prosto, zaista ne bih o tom pitanju da govorim, jer cilj našeg lobiranja je mnogo značajniji i mnogo skuplji od 600 hiljada dolara".

Nikad nije kasno

Pregovori o Kosovu traju već nekoliko meseci, a prema najavama međunarodne zajednice o konačnom statusu bi moglo da bude odlučeno krajem ove godine. Uprkos tome, analitičar Obrad Kesić navodi da nije kasno da srpska strane počne sa ovim aktivnostima i ističe da je potez SNVa da angažuje lobi agenciju veoma dobar.

"Ali ovo sve nije dovoljno što se tiče predstavljanja stava vlade u Vašingtonu, pogotovu u administraciji. Ipak taj prostor za lobiranje mora da se popuni i to znači da vlada mora da angažuje sopstvenu PR firmu. Još nije kasno, ali ukoliko prođe, rekao bih još najviše 2-3 nedelje, onda definitivno možemo da kažemo da je kasno", kaže Kesić i navodi da albanska strana ima tri firme koje u američkoj administraciji lobiraju za nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: