Na slobodi zbog nerada suda

Vrhovni sud Srbije potvrdio da su tri optužena puštena iz zatvora zbog isteka roka za donošenje drugostepene presude.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2006.

13:21

Default images

VSS je potvrdio da su tri osobe optužene za udruživanja radi neprijateljske delatonosti puštene iz zatvora zbog isteka roka za donošenje drugostepene presude i saopštio da će povodom tog slučaja preduzeti zakonom predviđene mere, ali ne precizira čija je odgovornost za propust.

Farik Esati, Naser Sejdi i Naim Ramizi iz Velikog Trnovca, kod Bujanovca, nepravosnažno su osuđeni jer su kao članovi jedne terorističke grupe pre tri godine u Bujanovcu učestvovali u ubistvu pripadnika Bezbednosno-informativne agencije Selvera Fazlijua. Krivično veće Okružnog suda u Vranju izreklo je 11. februara 2005. kazne, Esatu sedam godina zatvora, Sejdiu šest, a Ramiziju pet i po.

Presude su, saznaje Beta, dostavljene stranama u postupku tek posle četiri meseca, pa je predmet stigao drugostepenom, Vrhovnom sudu, tek 22. septembra 2005, a 27. septembra 2005. dostavljen Republičkom javnom tužilaštvu, radi davanja mišljenja o žalbama. Tužilaštvo je predmet, s mišljenjem, vratilo Vrhovnom sudu Srbije posle tri meseca, 29. decembra 2005, iako po Zakonu o krivičnom postupku mišljenje treba da da odmah, najkasnije u roku od 15 dana.

Predmet je, kako je saopšteno iz VSS, odmah po dobijanju mišljenja tužilaštva dat u rad sudiji-izvestiocu.

Rešenjem VSS optuženima je ukinut pritvor jer u zakonskom roku od godinu dana od izricanja prvostepene presude nije doneta drugostepena sudska odluka.

Stojković: Odgovornost i na tužilaštvu

Ministar pravde Zoran Stojković kaže da će svi koji su odgovorni za puštanje Farika Esatija, Nasera Sejdija i Naima Ramizija, snositi odgovornost. Njih trojica su nepravosnažno osuđeni, jer su kao članovi terorističke grupe pre tri godine učestvovali u ubistvu pripadnika Bezbednosno-informativne agencije Selvera Fazlijua. Stojković kaže da će zbog njihovog oslobađanja možda odgovarati i pojedinci iz tužilaštva, a ne samo sudije, jer je verovatno više lica u lancu odlučivanja o žalbi na presudu sporo radilo svoj posao.

"Nepodeljeno je mišljenje da propusti koje sud uradi, sud je dužan i da ih rešava. Nema spora da će biti pokrenut postupak protiv svih onih koji su doveli do toga da istekne rok od godinu dana, a da se ne zakaže sednica. Nije reč samo o Vrhovnom sudu, već će posla imati i Okružni sud u Vranju kojem je trebalo pet meseci da uradi presudu i tužilac kome je trebalo tri meseca da da mišljenje na presudu", rekao je Stojković.

On navodi da je moguće da će odgovorni za oslobađanje trojice optuženih izgubiti svoje funkcije. Vrhovni sud je danas takođe saopštio da će povodom oslobađanja optuženih preduzeti zakonom predviđene mere, ali se u saopštenju ne precizira čija je odgovornost za taj propust.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: