Badnjar obezbeđivao Mladićevu kuću

Bivši oficir Vojske RS Saša Badnjar obezbeđivao je do početka marta 2001. godine kuću Ratka Mladića na Banovom brdu u Beogradu

Izvor: B92

Subota, 11.02.2006.

13:02

Default images

Večernje novosti, pozivajući se na neimenovani izvor koji se bavi hvatanjem jataka haških begunaca, pišu da je Badnjar obezbeđivao Mladićevu kuću u Ulici Blagoja Parovića kao vojnik po ugovoru Vojske Republike Srpske, a bio mu je i u pratnji u vojnim objektima u centralnoj i zapadnoj Srbiji, ali i po drugim iznajmljenim stanovima u Beogradu.

Novosti su prenele i da je jedan od svedoka, saslušanih u istrazi protiv Badnjara i takođe pritvorenog oficira VRS Jova Đoga, naveo da Mladića nije video tokom 2000. u Beogradu, ali mu je Đogo, u jesen 2002. godine, tražio da iznajmi stan za nekog. On je to učinio, na ime svog brata, u Ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu, u kome je nekoliko puta, kako je naveo, zatekao mršavog momka koji obezbeđuje "nekog visokog oficira iz RS".

Prema saznanjima izvora Novosti, neki od pedesetak pripadnika Mladićevog obezbeđenja čuvali su svog komandanta posle 2000. godine na nekoliko vojnih lokacija, a nedvosmisleno je utvrđeno da je reč o lokalitetima na Povlenu, Krčmaru kod Valjeva, na Rajcu kod Ljiga, na Divčibarama i u Stragaru kod Kragujevca.

"Mladiću najviše pomagali oficiri VRS"

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da najveći broj ljudi koji su kontaktirali sa odbeglim haškim optuženikom Ratkom Mladićem dolazi iz redova oficira Vojske Republike Srpske.

"To, naravno, ne znači da među imenima nema penzionisanih, kao i, istina veoma mali broj aktivnih starešina Vojske SCG", rekao je Ljajić za "Dnevnik".

Na pitanje da li zvuči nelogično da se Mladić krije u Srbiji, a da ispada da mu logistiku daju gotovo isključivo oficiri Vojske RS, Ljajić je rekao da bi rado odgovorio, ali da bi time ugrozio istragu koja se vodi protiv dvojice uhapšenih oficira VRS - Saše Badnjara i Jova Đoga.

On je dodao da koliko zna niko od političara u Srbiji nije "na taj način" pomagao Mladiću u skrivanju. Ljajić je, međutim, kazao da je do 2002. godine manje-više bila javna tajna da se Mladić krije negde u Srbiji, a da se jedno vreme nije čak ni krio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: