Crkveni porez: Plati SPC-u pa piši

Od Nove godine svi građani koji šalju pisma ili pakete moraju da plate posebnu doplatnu poštansku markica za izgradnju Hrama.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2006.

15:43

Default images

Uredbom Vlade Srbije, koja je stupila na snagu 11. januara, novac ide Sinodu Srpske pravoslavne crkve, a odatle dalje Fondu za izgradnju Hrama Svetog Save. Kako Hram na Vračaru predstavlja simbol vremena, epohe, Beograda i Srbije, logično je da svi njeni građani na simboličan način učestvuju u njegovom finansiranju, čak iako su ateisiti ili druge vere, kaže ministar vera Milan Radulović.

"To nije samo hram SPC, nego hram i zdanje, arhitektonsko delo jedne države. Kad je tako, onda je prirodno da svi građani jednog naraštaja učestvuju u finansiranju takvog zdanja zato što se ono podiže njima na ponos, to je ono po čemu će potomci prepoznavati ovaj naraštaj i epohu. Pretpostavljam da i ateisti ne poriču da je katedrala u Kelnu jedno veliko arhitektonsko delo i da priznaju crkveno graditeljstvo barem kao umetnost i kao kulturnu vrednost", kaže Radulović.

SPC kao elementarna nepogoda?

Kako su u Srbiji ustavom crkva i država odvojene, država ne bi trebalo da daje novac za izgradnju verskih objekata, a posebno ne da građanima nameće obavezu da za to plaćaju iz svog džepa, smatra profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić: "Vlada ima pravo da uvede određene doplatne markice u slučajevima elementarnih katostrofa ili za neko opšte zajedničko dobro koje se tiče Srbije kao celine. Verovatno su se na to pozvali kada su uveli ovaj u stvari crkveni porez. Mislim da je ipak protivzakonit način na koji je to uvedeno, jer davanje za crkvu ona može da koristi za šta god hoće. Istina, tamo piše po odobrenju vlade, ali s obzirom na to šta je vlada do sada činila, odobriće im bilo kakvu upotrebu. Na taj način, cela akcija izlazi mimo pravila, sem ako se postojanje Srpske pravoslavne crkve ne tretira kao elementarna katastrofa u Srbiji." 

Ministar vera raspoložen je da se slične akcije pokrenu i za druge verske objekte. Bajrakli džamija skoro potpuno obnovljena, za razliku od medrese i administrativnog sedišta islamske zajednice koja nema ni legalnu građevinsku dozvolu: "Pokrenuta je procedura da zgrada dobije građevisnku dozvolu, da bude upisana i legalizovana, i čim se to desi, biće uloženo u njenu rekonstrukciju i neće biti potrebe da se uvodi doplatna markica. Biće iz redovnih sredstava dovoljno novca da se ona obnovi, ali nije prirodno da sada država ulaže novac u bespravnu gradnju." Podsetimo, Žene u crnom nedavno su osudile uvođenje ovakve markice, ne sporeći pravo vernika SPC da daju doprinos radi dovršenja Hrama, kao ni pravo drugih građana da iz bilo kog razloga daju doprinos za dovršetak Hrama. ŽC je tada upozorio da je Uredba neprimerena principima demokratskog društva. "U mnogim zemljama postoji crkveni porez kojim se prikupljaju sredstva za finansiranje većinskih i manjinskih verskih zajednica, ali ga plaćaju samo deklarisani pripadnici dotičnih zajednica. Uvođenje nameta na postanske pošiljke namenjeno isključivo jednoj verskoj zajednici dokazuje da su, nažalost, u pravu oni zlonamernici koji tvrde da se Srbija u sve većoj meri pretvara u klerikalnu, pa i teokratsku državu, u kojoj se SPC priznaje status državne religije", navode Žene u crnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: