Mladića čuvala Vojska

Načelnik Vojno-bezbednosne agencije Svetko Kovač kaže da je Beograd 2002. godine otkazao gostoprimstvo Ratku Mladiću.

Izvor: Beta, "Blic"

Sreda, 29.06.2005.

20:26

Default images

Kovač je za "Blic" rekao da je bivši komandant Vojske Republike Srpske do 2002. godine boravio u svojoj kući na Banovom Brdu i da je Vojska Jugoslavije Mladiću povremeno pružala smeštaj u nekom od svojih objekata do 2002. godine. Time su potvrđeni navodi koje su u to vreme iznosili Tužilaštvo Haškog tribunala i pojedini srpski mediji.

On je naglasio da traganje za Mladićem nije u nadležnosti VBA, tako da, čak i ako se sa Mladićem vode nekakvi pregovori o predaji, vojni bezbednjaci u tome ne učestvuju. "Vojna služba je odgovorna samo u slučaju da se Mladić krije u nekom od vojnih objekata ili ukoliko mu neko od aktivnih pripadnika vojske pruža podršku. Da se to desi, VBA bi svakako bila odgovorna", kazao je Kovač.

U VBA, prema Kovačevoj tvrdnji, često stižu dojave da se Mladić krije u nekom od vojnih objekata, ali te se informacije, kako kaže, odmah proveravaju i nijedna od njih nije potvrđena.

Svi najviši tadašnji funkcioneri u Beogradu su tokom 2001. i početkom 2002. godine negirali da imaju saznanja o boravku Mladića u Srbiji. Među njima su bili Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Dušan Mihajlović, Boris Tadić, Zoran Živković, Vladan Batić, Dragoljub Ojdanić, Dragoljub Mićunović.

U martu i aprilu 2002. godine nekoliko medija u Srbiji prenelo je, pozivajući se na svoje izvore, da je Vojska Jugoslavije ukinula obezbeđenje Mladiću, a da ga je od 22. juna 1999. do marta 2002. godine čuvalo tridesetak pripadnika elitnih jedinica VJ - 72. specijalne, 63. padobranske, "Kobri" i dva pilota VJ po naređenju načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, generala Nebojše Pavkovića, a u saradnji sa vojnom službom bezbednosti. Iz srpske Državne bezbednosti je 20. marta 2002. godine u ponoć zatraženo da se jedinica rasformira i preda izveštaj gde je Mladić boravio za protekle tri godine i s kim se sastajao, kao i da preda ostala dokumenta, što pripadnici obezbeđenja nisu učinili, objavio je "Blic".

U maju 2002. godine ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović izjavio je da Mladić nije uhapšen "dok je boravio u Beogradu" jer je bio "veoma dobro oružano i politički zaštićen od legalnih struktura države". Ministar je potvrdio da su Mladiću jugoslovenske vlasti nekoliko
meseci pre toga uskratile gostoprimstvo. MUP je, međutim, šest meseci ranije tvrdio da nema informacije da se Mladić nalazi na teritoriji Srbije. Slične tvrdnje iznosio je i MUP tadašnje SRJ.

Demantiji, odnosno negiranje da postoje saznanja o Mladiću, učestali su nakon što je Karla del Ponte optužila vojne organe da štite Mladića. Agencija Rojters prenela je 1. decembra 2001. godine reči neimenovanog srpskog zvaničnika da je Mladić napustio svoju kuću na Banovom brdu i prešao u vojni objekat nakon izručenja Slobodana Miloševića.

Tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica odgovorio je, međutim, da se Mladić ne nalazi na teritoriji SR Jugoslavije i da nije pod zaštitom Vojske Jugoslavije, dok načelnik Generalštaba Nebojšsa Pavković nije želeo da komentariše navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: