Planovi za budućnost Balkana

Međunarodna komisija za Balkan predstavila je u Vašingtonu preporuke o uključivanju balkanskog regiona u EU.

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2005.

09:12

Default images

U okviru izveštaja, koji je predstavljen u utorak uveče, Međunarodna komisija predlaže nezavisnost Kosova u četiri faze. Ujedno, u izveštaju pod naslovom "Balkan u evropskoj budućnosti", Komisija poziva Evropsku uniju da ubrza pridruživanje balkanskih zemalja u cilju jačanja političke i ekonomske stabilnosti u Evropi.

Nezavisnost Kosova

U izveštaju Međunarodne komisije za Balkan predlaže se nezavisnost Kosova u četiri faze.

"U prvoj fazi, došlo bi do de fakto odvajanja Kosova od Srbije. To je faza koja je sadržana u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je Kosovo pretvoreno u protektorat UN-a. Druga faza, nezavisnost bez punog suvereniteta, znači da je Kosovo i dalje protektorat UN-a i nezavisno, uz kontrolu međunarodne zajednice kada su u pitanju ljudska prava i zaštita manjina".

Sledeća faza nazvana je "vođeni suverenitet", kada otpočinju pregovori o članstvu Kosova u EU. U četvrtoj i konačnoj fazi, Kosovo je članica EU, sa podeljenim suverenitetom u okviru ove evropske integracije, navodi se u studiji.

O Srbiji i Crnoj Gori

U izveštaju se takođe, navodi da bi sudbini državne zajednice SCG trebalo da odluče građani Srbije i Crne Gore do sredine 2006, da to sto Crna Gora vodi politiku blokiranja federacije ne treba tolerisati i da građani obe republike treba do jeseni 2006. odluče o zajedničkoj državi.

"Referendum koji će se održati idućeg proleća treba, prema mišljenju komisije, da utvrdi opredeljenje svake od republika, bilo za funkcionalnu federaciju ili funkcionalno razdvajanje. Politiku blokiranja normalnog funkcionisanja federacije koju vodi crnogorska Vlada, kako bi izazvala njenu dezintegraciju, ne treba tolerisati. Građani Srbije i Crne Gore su ti koji treba da odluče o budućnosti postojeće državne zajednice".

Poruka za EU

U izveštaju se zaključuje da je sadašnji status kvo na Balkanu prevaziđen. U njemu se Komisija zalaže za ulazak zemalja Balkana u EU.

Zaključak Međunarodne komisije za Balkan je da bi "novi dogovor" balkanskih zemalja i EU bio "od suštinskog značaja za međunarodnu bezbednost i predstavljao regionalni okvir za dostizanje tog cilja".

Izveštaj preporučuje samit EU-zemlje Zapadnog Balkana u jesen 2006, što bi bila polazna tačka za ulazak svake zemlje u proces pridruživanja EU.

Svilanović: Mladić da ne bude uslov za sve

Predstavljanju izveštaja Međunarodne komisije zs Balkan prisustvovao je bivši ministar spoljnih poslova SCG Goran Svilanović, koji je rekao da hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića možda ne treba postavljati kao uslov za ulazak Srbije u Partnerstvo za mir, već za priključenje EU i NATO.

Posle razgovora u Stejt departmentu i Savetu za nacionalnu bezbednost, Svilanović je rekao da ipak nije stekao utisak da je američka administracija spremna da ovog trenutka prihvati stav Komisije da se odmah odobri članstvo za SCG i BiH u Partnerstvo za mir, bez ikakvih dodatnih uslova.

Komentarišući izveštaj, Svilanović je rekao da je on pokušaj da se uputi poruka EU, kako da se pomogne zemljama Zapadnog Balkana da što pre dođu do punopravnog članstva u EU. "Poruka je upućena i ljudima koji vode ove zemlje, šta Komisija misli da bi trebalo da učine da se ubrza proces njihovog pridruživanja EU", rekao on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: