Sreda, 13.04.2005.

09:12

Planovi za budućnost Balkana

Međunarodna komisija za Balkan predstavila je u Vašingtonu preporuke o uključivanju balkanskog regiona u EU.

Izvor: B92

Planovi za buduænost Balkana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Srba

pre 19 godina

Izgleda da mnogima nije jasno da smo 1999 godine mi izgubuili rat. Ko izgubi rat trpi posledice poraza. Tako je oduvek bilo i bice.

mali medić

pre 19 godina

Po personalnom sastavu, ova "Međunarodna komisija za Balkan" je spisak bivših - bivši ministar ovoga ove zemlje, bivši potpredsednik onoga one zemlje... A po svom statusu, to je nešto slično NGO: grupa lobista na tržištu političkih interesa, po sistemu ko da više. Ranije su se ti bivši po završetku mandata bacali na turneje plaćenih predavanja (vidi Gorbačov, Klinton...), ili osnivali konsultantske firme (Olbrajt, Vesli Klark...), a sada se okupljaju u ovakve grupe za rent-a-mišljenje. Pravo mesto za kapacitet tipa Svilanović: nedovoljno značajan da pojedinačno drži predavanja ili da ga lično konsultuju o nečemu, u ovakvoj jednoj grupi beznačajnih izgleda značajniji. Ovo je samo još jedna Međunarodna krizna grupa. Nazdravlje.

Illyria

pre 19 godina

Između Srbije i EU, Albanci i ostali nesrbi a ako su pametni, i kosovski Srbi treba izabrati EU jer ništa dobro nismo videli od Srbije u poslednjih sto godina, samo batine i krv.

optimista

pre 19 godina

Ovo je super. Sad te iste principe primeniti na Republiku Srpsku i... mirna Bosna. Jos nesto. Ovaj plan govori samo o Kosovu. A sta je sa Metohijom?

Jugosloven

pre 19 godina

jel se seca neko ponude EU iz 1990: ocuvanje jugoslavije, ocuvanje markoviceve vlade, ustavne promene, pocetak pridruzivanja eu. zauzvrat: sest milijardi bespovratnog kredita na pet godina i na kraju tog perioda puno clanstvo u eu? glatko su odbili: milosevic, tudjman i kucan. rat bi bio izbegnut i svi bismo vec 10 godina ziveli u eu. za to se strelja. ovako se izbezumljeni podanici raspojasanih harambasa i plemenskih poglavica i dalje medjusobno gloze oko svojih brloga.

Jovan Kosovic

pre 19 godina

Sa planom medjunarodne zajednice o Zapadnom Balkanu Srbija mora da prhvati novu situaciju onako kako je realno bez uvelicavanja. To znaci da je KiM za Srbiju izgubljen. Sada je doslo vreme da Srbija odmah prekine trosenje i ulaganje u KiM. Oni Srbi koji zele da se izsele u Srbiju trebaju to da urade sto pre. Za sada je to definitivno. Narodu mora da se kaze istina.

Dragomir

pre 19 godina

Ja se samo nadam da su ovi nasi toliko pametni da kazu moze nezavisno Kosovo ali Metohija je nasa. Koje je to pricanje o nepromenjivosti granica. Pa one su nepromenjive samo ako nisu Srpske. Zato i dalje mislim da ce Balkan da dozivi jos ratova na nasu veliku nesrecu zajednicku.

max bunker

pre 19 godina

Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto ga otimaju? A ako već mogu da ga otmu, ne znam što se toliko ustrucavaju.
Mislite o tome...

dejan

pre 19 godina

Ako Crna Gora hoce da se odvoji onda ce referendum biti na celoj teritoriji drzave. Ako Albanci na Kosovu hoce da se odvoje moze ili samo njima referendum [sto bi oni najvise hteli] ili odvajanje u nekoliko faza opet bez izjasnjavanja svih gradjana drzave. Ovakvih "demokratskih" postupaka ima koliko hocete.
Ako neko sam sebe proglasi za jedinog nosioca demokratije i onda je potpuno iskrivi, sta ce sa njom na kraju biti?

Borko

pre 19 godina

Ja stvarno ne znam kako ljudi zamišljaju da će Kosovo ostati deo Srbije, u bilo kakvom obliku? Već sada nije i što pre shvatimo da nije bolje je za nas. To što je tamo nastala naša srednjevekovna država možemo da okačimo mačku o rep i da se potrudimo da zaštitimo preko UNESKOa ono što je ostalo od većih manastira. Na kraju krajeva, jesmo li ratovali zbog Kosova i jesmo li izgubili taj rat? Znam da neki i dalje misle da smo mi zapravo pobedili u tom ratu, ali nismo, izgubili smo ga i kako sad može Kosovo da ipak ostane deo Srbije. A jel nam neko kriv za sve ovo što nam se dešava, pa nije, sami smo krivi i niko ne snosi veću krivicu nego mi (naravno ne svi podjednako, neki su mnogo, mnogo krivlji) ...

g.m.

pre 19 godina

Kako neko (g. Svilanovic) moze da ocekuje da SCG udje u Partnerstvo za MIR, a da ne bude izrucen covek optuzen za dokazani ratni ZLOCIN? (P.S. SCG-politicari nikako da shvate da ulazak u bilo kakvu aosocijaciju (pa cak i teniski klub!) uvek odredjuje asocijacija, a ne buduci clanovi?)

peter

pre 19 godina

Moje je misljenje da o Kosovu treba cuti glas proteranih ali koliko vidim da njihovi glasi opste se ne spominju nigde u nasim midijima. Stalno se govori o imovini, medjutim niko ne pominje brojke te imovine ili kartu o kojoj se imovine radi da bih citaoci mogli da vide iz nekih podataka o cemu se radi, onda bih mozda gradjani imali sasvim drugojacije misljenje o KM . Zasto bi neko iz Novog Sada trebao da komentarise o KM daj pustimo neka to uradi vlada i proterani sa KM, je l oni znaju mnogo vise nego mi koji nemamo ama nikakve podatke o KM.

Dojcin Plavsic

pre 19 godina

Odlican plan. Svima kojima je stalo do Kosova neka odgovore na ovo pitanje: Da li Srbija polaze vise prava na Kosovo od vecinskog albanskog zivlja u toj provinciji?
Moramo da se pomirimo sa time da se vec vekovima Srbi sire na sever i zapad. Treba da nam bude drago sto smo Kosovo zamenili Vojvodinom.
Koliko li smo samo vremena i truda i ljudskih zivota izgubili pokusavajuci da sacuvamo nesto sto nije nase, odnosno ima vecinski ne-srpski zivalj jos od Berlinskog kongresa. Da ne govorimo o tome sto nas Kosovo i dan-danas koci.
Na kraju krajeva, nije Kosovo jedina srpska svetinja van danasnjih granica Srbije. Dusanov Grad (Skoplje), Skadar, Hilandar... Nece Kosovo propasti u zemlju ako ne bude u sklopu Srbije. Ukoliko dobije uslovnu nezavisnost svako ce moci, ko zeli, da obilazi manastire mnogo lakse nego danas (to znam jer sam i sam tamo bio u decembru). A Srbi koji zele tamo da ostanu i dalje ce moci da dolaze u Srbiju, trguju, i.t.d.
Ne zaboravimo da je i Kosovu potrebna Srbija, ako ni zbog cega drugog onda jer je kroz Srbiju njima najlaksi izlaz na trziste Evrope.
Budimo pametni a ne zatucani. Nezavisno Kosovo nam odgovara i zbog toga jer koci (bar privremeno) albansku ekspanziju po ostatku Srbije. Ne zaboravimo da je Kosovo jedno od najgusce naseljenih podrucja Evrope i da su Albanci jako mlada nacija. Mi ni sad nemamo snage da im se suprotstavimo (zlu ne trebalo), a kamoli za 20 godina (posebno ako budu u okviru Srbije i drzali redovno po tri-cetiri ministarstva).

n.n.

pre 19 godina

Ma sta se kome u Vasingtonu tice sta se desava u Evropi!?! I kako to da se o buducnosti SCG pitaju svi njeni gradjani, a o pitanju KiM se pitaju samo Kosovari? E pa ne moze Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije i drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, prema tome tice se svih gradjana cele drzavne zajednice jer Kosovo je deo te zemlje! Pa stoga referendum o nezavisnosti Kosova se treba dati svim gradjanima SCG!!!

Aleksandar

pre 19 godina

Siguran sam da Kosovo 'klizi' ka nezavisnosti.
Siguran sam i da ce veliki broj zemalja jednog dana priznati 'uslovnu' nezavisnost Kosova u formi medjunarodnog protektorata.
Zasto onda Albanci toliko insistiraju da im Srbija prizna nezavisnost?
Verovatno zato sto je bez toga Kosovo nista drugo nego protektorat. Uvek ce tu biti neki Pedi Esdaun, uvek neki KFOR. Ko moze da garantuje da u buducnosti nece doci do obrta kao sto je to slucaj sa Tajvanom i Kinom.
Srbija treba da insistira na zastiti i povracaju imovine prognanih Srba i da se ekonomski razvija. Sa ekonomskim razvojem jaca se i pregovaracka pozicija. A nezavisnost nikad ne priznati.
A sta bi mi i radili sa 2 000 000 uglavnom mladih Albanaca koji traze posao? Kakve su perspektive na Kosovu i kakve bi tek bile u Srbioji?
Ja licno sam srecan sto to vise nije nas problem.

Rod

pre 19 godina

Da smo pametni, odmah bi dali Kosovu nezavisnost i pustili Crnu Goru. Ali nismo. Više volimo da Kosovo fiktivno bude naše, a da sa Crnom Gorom budemo u fiktivnoj federaciji, pa makar zbog toga sutra 'leba nemali da jedemo.

Lion

pre 19 godina

Ovakvo resenje se i dalo naslutiti. Vec mesecima se cuju izrazi "vise od autonomije a manje od nezavisnosti", dakle to je to.
Prakticno receno nezavisno Kosovo sem sto se tice prava manjina plus ostatak NATO trupa na Kosovu kao garant da se Kosovo nece biti napadnuto od Srbije ukoliko danas-sutra Srbijom vladaju radikali i ekstremisti. Znaci sve u svemu stvari idu tokom koji odgovara kosovskom stanovnistvu pogotovo Albancima.

jovan

pre 19 godina

Kad ne bi bilo usijanih glava u nasem regionu, mozda bi i poslusali bar neke savete ove komisije - zato sto (bar ovako preneti) deluju realno.

Srbin

pre 19 godina

Kakva je komisija po strucnom i moralnom profilu -lobisticki placenici - tako ce im proci i nesuvisli predlozi kod velikih sila i u UN. Plase mecku resetom.

Dragan

pre 19 godina

Eto...bas neka koincidencija da je tu Goran Svilanovic! Sada je mnogo jasnije zasto nam je onako vodjena spoljna politika.
Zanima me samo u koju ce ekspertsku grupu otici Vuk Drskovic kad zavrsi mandat.

Meduza

pre 19 godina

Izmedju Kosova i EU-a treba izabrati Kosovo jer na Kosovu nam je istorija pocela naseg naroda i vezani smo za tu provinciju. Ako nam clanstvo u EU uslovljavaju tako sto moramo dati Kosovo Albancima onda nam clanstvo i ne treba.

Enver Kelmendi

pre 19 godina

Kao sto je rekao pokojni Djindjic: "Kosovo klizi ka nezavisnosti". Ko dobije a ko gubi ako Kosovo postane nezavisno? Moje duboko ubedjenje je da svi dobijamo pa i Srbi sa Kosova jer za nih je najteze ovaj status kvo. Naravno da ce ekstremisti da napustaju Kosovo, a ostali ce zajedno sa Albancima uci u Evropu.

Enver Kelmendi

pre 19 godina

Kao sto je rekao pokojni Djindjic: "Kosovo klizi ka nezavisnosti". Ko dobije a ko gubi ako Kosovo postane nezavisno? Moje duboko ubedjenje je da svi dobijamo pa i Srbi sa Kosova jer za nih je najteze ovaj status kvo. Naravno da ce ekstremisti da napustaju Kosovo, a ostali ce zajedno sa Albancima uci u Evropu.

Meduza

pre 19 godina

Izmedju Kosova i EU-a treba izabrati Kosovo jer na Kosovu nam je istorija pocela naseg naroda i vezani smo za tu provinciju. Ako nam clanstvo u EU uslovljavaju tako sto moramo dati Kosovo Albancima onda nam clanstvo i ne treba.

Srbin

pre 19 godina

Kakva je komisija po strucnom i moralnom profilu -lobisticki placenici - tako ce im proci i nesuvisli predlozi kod velikih sila i u UN. Plase mecku resetom.

Dragan

pre 19 godina

Eto...bas neka koincidencija da je tu Goran Svilanovic! Sada je mnogo jasnije zasto nam je onako vodjena spoljna politika.
Zanima me samo u koju ce ekspertsku grupu otici Vuk Drskovic kad zavrsi mandat.

Lion

pre 19 godina

Ovakvo resenje se i dalo naslutiti. Vec mesecima se cuju izrazi "vise od autonomije a manje od nezavisnosti", dakle to je to.
Prakticno receno nezavisno Kosovo sem sto se tice prava manjina plus ostatak NATO trupa na Kosovu kao garant da se Kosovo nece biti napadnuto od Srbije ukoliko danas-sutra Srbijom vladaju radikali i ekstremisti. Znaci sve u svemu stvari idu tokom koji odgovara kosovskom stanovnistvu pogotovo Albancima.

jovan

pre 19 godina

Kad ne bi bilo usijanih glava u nasem regionu, mozda bi i poslusali bar neke savete ove komisije - zato sto (bar ovako preneti) deluju realno.

Rod

pre 19 godina

Da smo pametni, odmah bi dali Kosovu nezavisnost i pustili Crnu Goru. Ali nismo. Više volimo da Kosovo fiktivno bude naše, a da sa Crnom Gorom budemo u fiktivnoj federaciji, pa makar zbog toga sutra 'leba nemali da jedemo.

n.n.

pre 19 godina

Ma sta se kome u Vasingtonu tice sta se desava u Evropi!?! I kako to da se o buducnosti SCG pitaju svi njeni gradjani, a o pitanju KiM se pitaju samo Kosovari? E pa ne moze Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije i drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, prema tome tice se svih gradjana cele drzavne zajednice jer Kosovo je deo te zemlje! Pa stoga referendum o nezavisnosti Kosova se treba dati svim gradjanima SCG!!!

Dojcin Plavsic

pre 19 godina

Odlican plan. Svima kojima je stalo do Kosova neka odgovore na ovo pitanje: Da li Srbija polaze vise prava na Kosovo od vecinskog albanskog zivlja u toj provinciji?
Moramo da se pomirimo sa time da se vec vekovima Srbi sire na sever i zapad. Treba da nam bude drago sto smo Kosovo zamenili Vojvodinom.
Koliko li smo samo vremena i truda i ljudskih zivota izgubili pokusavajuci da sacuvamo nesto sto nije nase, odnosno ima vecinski ne-srpski zivalj jos od Berlinskog kongresa. Da ne govorimo o tome sto nas Kosovo i dan-danas koci.
Na kraju krajeva, nije Kosovo jedina srpska svetinja van danasnjih granica Srbije. Dusanov Grad (Skoplje), Skadar, Hilandar... Nece Kosovo propasti u zemlju ako ne bude u sklopu Srbije. Ukoliko dobije uslovnu nezavisnost svako ce moci, ko zeli, da obilazi manastire mnogo lakse nego danas (to znam jer sam i sam tamo bio u decembru). A Srbi koji zele tamo da ostanu i dalje ce moci da dolaze u Srbiju, trguju, i.t.d.
Ne zaboravimo da je i Kosovu potrebna Srbija, ako ni zbog cega drugog onda jer je kroz Srbiju njima najlaksi izlaz na trziste Evrope.
Budimo pametni a ne zatucani. Nezavisno Kosovo nam odgovara i zbog toga jer koci (bar privremeno) albansku ekspanziju po ostatku Srbije. Ne zaboravimo da je Kosovo jedno od najgusce naseljenih podrucja Evrope i da su Albanci jako mlada nacija. Mi ni sad nemamo snage da im se suprotstavimo (zlu ne trebalo), a kamoli za 20 godina (posebno ako budu u okviru Srbije i drzali redovno po tri-cetiri ministarstva).

Aleksandar

pre 19 godina

Siguran sam da Kosovo 'klizi' ka nezavisnosti.
Siguran sam i da ce veliki broj zemalja jednog dana priznati 'uslovnu' nezavisnost Kosova u formi medjunarodnog protektorata.
Zasto onda Albanci toliko insistiraju da im Srbija prizna nezavisnost?
Verovatno zato sto je bez toga Kosovo nista drugo nego protektorat. Uvek ce tu biti neki Pedi Esdaun, uvek neki KFOR. Ko moze da garantuje da u buducnosti nece doci do obrta kao sto je to slucaj sa Tajvanom i Kinom.
Srbija treba da insistira na zastiti i povracaju imovine prognanih Srba i da se ekonomski razvija. Sa ekonomskim razvojem jaca se i pregovaracka pozicija. A nezavisnost nikad ne priznati.
A sta bi mi i radili sa 2 000 000 uglavnom mladih Albanaca koji traze posao? Kakve su perspektive na Kosovu i kakve bi tek bile u Srbioji?
Ja licno sam srecan sto to vise nije nas problem.

Dragomir

pre 19 godina

Ja se samo nadam da su ovi nasi toliko pametni da kazu moze nezavisno Kosovo ali Metohija je nasa. Koje je to pricanje o nepromenjivosti granica. Pa one su nepromenjive samo ako nisu Srpske. Zato i dalje mislim da ce Balkan da dozivi jos ratova na nasu veliku nesrecu zajednicku.

dejan

pre 19 godina

Ako Crna Gora hoce da se odvoji onda ce referendum biti na celoj teritoriji drzave. Ako Albanci na Kosovu hoce da se odvoje moze ili samo njima referendum [sto bi oni najvise hteli] ili odvajanje u nekoliko faza opet bez izjasnjavanja svih gradjana drzave. Ovakvih "demokratskih" postupaka ima koliko hocete.
Ako neko sam sebe proglasi za jedinog nosioca demokratije i onda je potpuno iskrivi, sta ce sa njom na kraju biti?

g.m.

pre 19 godina

Kako neko (g. Svilanovic) moze da ocekuje da SCG udje u Partnerstvo za MIR, a da ne bude izrucen covek optuzen za dokazani ratni ZLOCIN? (P.S. SCG-politicari nikako da shvate da ulazak u bilo kakvu aosocijaciju (pa cak i teniski klub!) uvek odredjuje asocijacija, a ne buduci clanovi?)

peter

pre 19 godina

Moje je misljenje da o Kosovu treba cuti glas proteranih ali koliko vidim da njihovi glasi opste se ne spominju nigde u nasim midijima. Stalno se govori o imovini, medjutim niko ne pominje brojke te imovine ili kartu o kojoj se imovine radi da bih citaoci mogli da vide iz nekih podataka o cemu se radi, onda bih mozda gradjani imali sasvim drugojacije misljenje o KM . Zasto bi neko iz Novog Sada trebao da komentarise o KM daj pustimo neka to uradi vlada i proterani sa KM, je l oni znaju mnogo vise nego mi koji nemamo ama nikakve podatke o KM.

max bunker

pre 19 godina

Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto ga otimaju? A ako već mogu da ga otmu, ne znam što se toliko ustrucavaju.
Mislite o tome...

Borko

pre 19 godina

Ja stvarno ne znam kako ljudi zamišljaju da će Kosovo ostati deo Srbije, u bilo kakvom obliku? Već sada nije i što pre shvatimo da nije bolje je za nas. To što je tamo nastala naša srednjevekovna država možemo da okačimo mačku o rep i da se potrudimo da zaštitimo preko UNESKOa ono što je ostalo od većih manastira. Na kraju krajeva, jesmo li ratovali zbog Kosova i jesmo li izgubili taj rat? Znam da neki i dalje misle da smo mi zapravo pobedili u tom ratu, ali nismo, izgubili smo ga i kako sad može Kosovo da ipak ostane deo Srbije. A jel nam neko kriv za sve ovo što nam se dešava, pa nije, sami smo krivi i niko ne snosi veću krivicu nego mi (naravno ne svi podjednako, neki su mnogo, mnogo krivlji) ...

Illyria

pre 19 godina

Između Srbije i EU, Albanci i ostali nesrbi a ako su pametni, i kosovski Srbi treba izabrati EU jer ništa dobro nismo videli od Srbije u poslednjih sto godina, samo batine i krv.

Jovan Kosovic

pre 19 godina

Sa planom medjunarodne zajednice o Zapadnom Balkanu Srbija mora da prhvati novu situaciju onako kako je realno bez uvelicavanja. To znaci da je KiM za Srbiju izgubljen. Sada je doslo vreme da Srbija odmah prekine trosenje i ulaganje u KiM. Oni Srbi koji zele da se izsele u Srbiju trebaju to da urade sto pre. Za sada je to definitivno. Narodu mora da se kaze istina.

Jugosloven

pre 19 godina

jel se seca neko ponude EU iz 1990: ocuvanje jugoslavije, ocuvanje markoviceve vlade, ustavne promene, pocetak pridruzivanja eu. zauzvrat: sest milijardi bespovratnog kredita na pet godina i na kraju tog perioda puno clanstvo u eu? glatko su odbili: milosevic, tudjman i kucan. rat bi bio izbegnut i svi bismo vec 10 godina ziveli u eu. za to se strelja. ovako se izbezumljeni podanici raspojasanih harambasa i plemenskih poglavica i dalje medjusobno gloze oko svojih brloga.

optimista

pre 19 godina

Ovo je super. Sad te iste principe primeniti na Republiku Srpsku i... mirna Bosna. Jos nesto. Ovaj plan govori samo o Kosovu. A sta je sa Metohijom?

mali medić

pre 19 godina

Po personalnom sastavu, ova "Međunarodna komisija za Balkan" je spisak bivših - bivši ministar ovoga ove zemlje, bivši potpredsednik onoga one zemlje... A po svom statusu, to je nešto slično NGO: grupa lobista na tržištu političkih interesa, po sistemu ko da više. Ranije su se ti bivši po završetku mandata bacali na turneje plaćenih predavanja (vidi Gorbačov, Klinton...), ili osnivali konsultantske firme (Olbrajt, Vesli Klark...), a sada se okupljaju u ovakve grupe za rent-a-mišljenje. Pravo mesto za kapacitet tipa Svilanović: nedovoljno značajan da pojedinačno drži predavanja ili da ga lično konsultuju o nečemu, u ovakvoj jednoj grupi beznačajnih izgleda značajniji. Ovo je samo još jedna Međunarodna krizna grupa. Nazdravlje.

Srba

pre 19 godina

Izgleda da mnogima nije jasno da smo 1999 godine mi izgubuili rat. Ko izgubi rat trpi posledice poraza. Tako je oduvek bilo i bice.

Enver Kelmendi

pre 19 godina

Kao sto je rekao pokojni Djindjic: "Kosovo klizi ka nezavisnosti". Ko dobije a ko gubi ako Kosovo postane nezavisno? Moje duboko ubedjenje je da svi dobijamo pa i Srbi sa Kosova jer za nih je najteze ovaj status kvo. Naravno da ce ekstremisti da napustaju Kosovo, a ostali ce zajedno sa Albancima uci u Evropu.

Meduza

pre 19 godina

Izmedju Kosova i EU-a treba izabrati Kosovo jer na Kosovu nam je istorija pocela naseg naroda i vezani smo za tu provinciju. Ako nam clanstvo u EU uslovljavaju tako sto moramo dati Kosovo Albancima onda nam clanstvo i ne treba.

Srbin

pre 19 godina

Kakva je komisija po strucnom i moralnom profilu -lobisticki placenici - tako ce im proci i nesuvisli predlozi kod velikih sila i u UN. Plase mecku resetom.

Dragan

pre 19 godina

Eto...bas neka koincidencija da je tu Goran Svilanovic! Sada je mnogo jasnije zasto nam je onako vodjena spoljna politika.
Zanima me samo u koju ce ekspertsku grupu otici Vuk Drskovic kad zavrsi mandat.

Lion

pre 19 godina

Ovakvo resenje se i dalo naslutiti. Vec mesecima se cuju izrazi "vise od autonomije a manje od nezavisnosti", dakle to je to.
Prakticno receno nezavisno Kosovo sem sto se tice prava manjina plus ostatak NATO trupa na Kosovu kao garant da se Kosovo nece biti napadnuto od Srbije ukoliko danas-sutra Srbijom vladaju radikali i ekstremisti. Znaci sve u svemu stvari idu tokom koji odgovara kosovskom stanovnistvu pogotovo Albancima.

jovan

pre 19 godina

Kad ne bi bilo usijanih glava u nasem regionu, mozda bi i poslusali bar neke savete ove komisije - zato sto (bar ovako preneti) deluju realno.

Rod

pre 19 godina

Da smo pametni, odmah bi dali Kosovu nezavisnost i pustili Crnu Goru. Ali nismo. Više volimo da Kosovo fiktivno bude naše, a da sa Crnom Gorom budemo u fiktivnoj federaciji, pa makar zbog toga sutra 'leba nemali da jedemo.

n.n.

pre 19 godina

Ma sta se kome u Vasingtonu tice sta se desava u Evropi!?! I kako to da se o buducnosti SCG pitaju svi njeni gradjani, a o pitanju KiM se pitaju samo Kosovari? E pa ne moze Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije i drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, prema tome tice se svih gradjana cele drzavne zajednice jer Kosovo je deo te zemlje! Pa stoga referendum o nezavisnosti Kosova se treba dati svim gradjanima SCG!!!

Dojcin Plavsic

pre 19 godina

Odlican plan. Svima kojima je stalo do Kosova neka odgovore na ovo pitanje: Da li Srbija polaze vise prava na Kosovo od vecinskog albanskog zivlja u toj provinciji?
Moramo da se pomirimo sa time da se vec vekovima Srbi sire na sever i zapad. Treba da nam bude drago sto smo Kosovo zamenili Vojvodinom.
Koliko li smo samo vremena i truda i ljudskih zivota izgubili pokusavajuci da sacuvamo nesto sto nije nase, odnosno ima vecinski ne-srpski zivalj jos od Berlinskog kongresa. Da ne govorimo o tome sto nas Kosovo i dan-danas koci.
Na kraju krajeva, nije Kosovo jedina srpska svetinja van danasnjih granica Srbije. Dusanov Grad (Skoplje), Skadar, Hilandar... Nece Kosovo propasti u zemlju ako ne bude u sklopu Srbije. Ukoliko dobije uslovnu nezavisnost svako ce moci, ko zeli, da obilazi manastire mnogo lakse nego danas (to znam jer sam i sam tamo bio u decembru). A Srbi koji zele tamo da ostanu i dalje ce moci da dolaze u Srbiju, trguju, i.t.d.
Ne zaboravimo da je i Kosovu potrebna Srbija, ako ni zbog cega drugog onda jer je kroz Srbiju njima najlaksi izlaz na trziste Evrope.
Budimo pametni a ne zatucani. Nezavisno Kosovo nam odgovara i zbog toga jer koci (bar privremeno) albansku ekspanziju po ostatku Srbije. Ne zaboravimo da je Kosovo jedno od najgusce naseljenih podrucja Evrope i da su Albanci jako mlada nacija. Mi ni sad nemamo snage da im se suprotstavimo (zlu ne trebalo), a kamoli za 20 godina (posebno ako budu u okviru Srbije i drzali redovno po tri-cetiri ministarstva).

Aleksandar

pre 19 godina

Siguran sam da Kosovo 'klizi' ka nezavisnosti.
Siguran sam i da ce veliki broj zemalja jednog dana priznati 'uslovnu' nezavisnost Kosova u formi medjunarodnog protektorata.
Zasto onda Albanci toliko insistiraju da im Srbija prizna nezavisnost?
Verovatno zato sto je bez toga Kosovo nista drugo nego protektorat. Uvek ce tu biti neki Pedi Esdaun, uvek neki KFOR. Ko moze da garantuje da u buducnosti nece doci do obrta kao sto je to slucaj sa Tajvanom i Kinom.
Srbija treba da insistira na zastiti i povracaju imovine prognanih Srba i da se ekonomski razvija. Sa ekonomskim razvojem jaca se i pregovaracka pozicija. A nezavisnost nikad ne priznati.
A sta bi mi i radili sa 2 000 000 uglavnom mladih Albanaca koji traze posao? Kakve su perspektive na Kosovu i kakve bi tek bile u Srbioji?
Ja licno sam srecan sto to vise nije nas problem.

Dragomir

pre 19 godina

Ja se samo nadam da su ovi nasi toliko pametni da kazu moze nezavisno Kosovo ali Metohija je nasa. Koje je to pricanje o nepromenjivosti granica. Pa one su nepromenjive samo ako nisu Srpske. Zato i dalje mislim da ce Balkan da dozivi jos ratova na nasu veliku nesrecu zajednicku.

dejan

pre 19 godina

Ako Crna Gora hoce da se odvoji onda ce referendum biti na celoj teritoriji drzave. Ako Albanci na Kosovu hoce da se odvoje moze ili samo njima referendum [sto bi oni najvise hteli] ili odvajanje u nekoliko faza opet bez izjasnjavanja svih gradjana drzave. Ovakvih "demokratskih" postupaka ima koliko hocete.
Ako neko sam sebe proglasi za jedinog nosioca demokratije i onda je potpuno iskrivi, sta ce sa njom na kraju biti?

g.m.

pre 19 godina

Kako neko (g. Svilanovic) moze da ocekuje da SCG udje u Partnerstvo za MIR, a da ne bude izrucen covek optuzen za dokazani ratni ZLOCIN? (P.S. SCG-politicari nikako da shvate da ulazak u bilo kakvu aosocijaciju (pa cak i teniski klub!) uvek odredjuje asocijacija, a ne buduci clanovi?)

peter

pre 19 godina

Moje je misljenje da o Kosovu treba cuti glas proteranih ali koliko vidim da njihovi glasi opste se ne spominju nigde u nasim midijima. Stalno se govori o imovini, medjutim niko ne pominje brojke te imovine ili kartu o kojoj se imovine radi da bih citaoci mogli da vide iz nekih podataka o cemu se radi, onda bih mozda gradjani imali sasvim drugojacije misljenje o KM . Zasto bi neko iz Novog Sada trebao da komentarise o KM daj pustimo neka to uradi vlada i proterani sa KM, je l oni znaju mnogo vise nego mi koji nemamo ama nikakve podatke o KM.

max bunker

pre 19 godina

Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto ga otimaju? A ako već mogu da ga otmu, ne znam što se toliko ustrucavaju.
Mislite o tome...

Borko

pre 19 godina

Ja stvarno ne znam kako ljudi zamišljaju da će Kosovo ostati deo Srbije, u bilo kakvom obliku? Već sada nije i što pre shvatimo da nije bolje je za nas. To što je tamo nastala naša srednjevekovna država možemo da okačimo mačku o rep i da se potrudimo da zaštitimo preko UNESKOa ono što je ostalo od većih manastira. Na kraju krajeva, jesmo li ratovali zbog Kosova i jesmo li izgubili taj rat? Znam da neki i dalje misle da smo mi zapravo pobedili u tom ratu, ali nismo, izgubili smo ga i kako sad može Kosovo da ipak ostane deo Srbije. A jel nam neko kriv za sve ovo što nam se dešava, pa nije, sami smo krivi i niko ne snosi veću krivicu nego mi (naravno ne svi podjednako, neki su mnogo, mnogo krivlji) ...

Illyria

pre 19 godina

Između Srbije i EU, Albanci i ostali nesrbi a ako su pametni, i kosovski Srbi treba izabrati EU jer ništa dobro nismo videli od Srbije u poslednjih sto godina, samo batine i krv.

Jovan Kosovic

pre 19 godina

Sa planom medjunarodne zajednice o Zapadnom Balkanu Srbija mora da prhvati novu situaciju onako kako je realno bez uvelicavanja. To znaci da je KiM za Srbiju izgubljen. Sada je doslo vreme da Srbija odmah prekine trosenje i ulaganje u KiM. Oni Srbi koji zele da se izsele u Srbiju trebaju to da urade sto pre. Za sada je to definitivno. Narodu mora da se kaze istina.

Jugosloven

pre 19 godina

jel se seca neko ponude EU iz 1990: ocuvanje jugoslavije, ocuvanje markoviceve vlade, ustavne promene, pocetak pridruzivanja eu. zauzvrat: sest milijardi bespovratnog kredita na pet godina i na kraju tog perioda puno clanstvo u eu? glatko su odbili: milosevic, tudjman i kucan. rat bi bio izbegnut i svi bismo vec 10 godina ziveli u eu. za to se strelja. ovako se izbezumljeni podanici raspojasanih harambasa i plemenskih poglavica i dalje medjusobno gloze oko svojih brloga.

optimista

pre 19 godina

Ovo je super. Sad te iste principe primeniti na Republiku Srpsku i... mirna Bosna. Jos nesto. Ovaj plan govori samo o Kosovu. A sta je sa Metohijom?

mali medić

pre 19 godina

Po personalnom sastavu, ova "Međunarodna komisija za Balkan" je spisak bivših - bivši ministar ovoga ove zemlje, bivši potpredsednik onoga one zemlje... A po svom statusu, to je nešto slično NGO: grupa lobista na tržištu političkih interesa, po sistemu ko da više. Ranije su se ti bivši po završetku mandata bacali na turneje plaćenih predavanja (vidi Gorbačov, Klinton...), ili osnivali konsultantske firme (Olbrajt, Vesli Klark...), a sada se okupljaju u ovakve grupe za rent-a-mišljenje. Pravo mesto za kapacitet tipa Svilanović: nedovoljno značajan da pojedinačno drži predavanja ili da ga lično konsultuju o nečemu, u ovakvoj jednoj grupi beznačajnih izgleda značajniji. Ovo je samo još jedna Međunarodna krizna grupa. Nazdravlje.

Srba

pre 19 godina

Izgleda da mnogima nije jasno da smo 1999 godine mi izgubuili rat. Ko izgubi rat trpi posledice poraza. Tako je oduvek bilo i bice.