Vinko Pandurević ide u Hag

Haški optuženik Vinko Pandurević odlučio je da dobrovoljno ode u Hag.

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2005.

14:26

Default images

General Vinko Pandurević ranije je službovao u Vojsci Republike Srpkse, a u sredu, 23. marta, otputovaće u Hag. U saopštenju iz Vlade Srbije navodi se da je Pandurević tu odluku doneo u razgovoru s ministrom pravde Zoranom Stojkovićem. "General Pandurević je rekao da je ispunjavanje ove obaveze u interesu države, naroda i njegove porodice i da ne želi da zbog njega celi narod bude doveden u položaj taoca", stoji u saopštenju Vlade.

Takođe, dodaje se i da su Vlade Srbije i Republike Srpske imale veoma dobru saradnju tokom koje je general Vinko Pandurević doneo odluku da dobrovoljno ode u Hag i da smatraju da je "ova odluka generala Pandurevića moralna, časna, odgovorna i u najboljem interesu državne zajednice SCG i Republike Srpske".

U optužnici, koja Pandurevića tereti za genocid, kršenja zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovečnosti, navodi se da je on, kao komandant Zvorničke brigade VRS, učestvovao u etničkom čišćenju Srebrenice. Vinko Pandurević je poslednji sa liste optuženih za zločin u Srebrenici koji su se predali tribunalu, osim generala Ratka Mladića.

Pandurević je, međutim, uoči najavljene dobrovoljne predaje, izjavio da oseća moralnu odgovornost, ali ne i krivicu za zločin u Srebrenici. On je za BK televiziju rekao da nije bio na licu mesta te da nije mogao sprečiti zločin, prema kome oseća "jedno sažaljenje, gnušanje i gađenje".

"Nisam znao da su zarobljenici tu, šta se sa njima dešava i ko ih je likvidirao. Nisam to istraživao, niti organizovao istragu, jer je o tome odlučivala pretpostavljena komanda", kazao je Pandurević.

Ljajić: Još 12 osoba na optužnicama

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, Rasim Ljajić, izjavio je za B92 da se nakon predaje Pandurevića, još 12 osoba nalazi u bekstvu. Ljajić je naveo da u taj broj ne računa Vlastimira Đorđevića, koji se nalazi u Rusiji i Radovana Karadžića, koga Tribunal ne traži od Srbije i Crne Gore.

"Ja očekujem da ćemo imati ovakav trend dobrovoljnih predaja. Moramo da učiniomo sve u ove naredne dve nedelje, kako bi u potpunosti uverili i Tribunal i međunarodnu zajednicu da ćemo sve svoje obaveze izvršiti. Mi smo na domaku dobijanja pozitivne Studije o izvodljivosti i bilo bi zaista tragično ukoliko ovu šansu ne bismo u potpunosti iskoristili", rekao je Ljajić.

Šta će biti s Pavkovićem

Ministar pravde, Zoran Stojković, izjavio je da ne veruje da će Nebojša Pavković pokušati da bekstvom izbegne pojavljivanje pred Haškim tribunalom.

"Mislim da se u Pavkovićevom slučaju neće ponoviti situacija kakvu smo imali sa Goranom Hadžićem", rekao je Stojković agenciji Beta, i dodao da se nada da će Pavković uskoro odlučiti da u Hag ode dobrovoljno. Ministar Stojković je naveo i da nema informacije o Pavkovićevom boravištu, kao i da ne zna da li Ministarstvo unutrašnjih poslova ima takva saznanja.

Načelnik vojno-obaveštajnog sektora u Ministarstvu odbrane general-potpukovnik, Milan Zarić, izjavio je za Betu da vojne obaveštajne službe ne prate Pavkovića, i da nemaju informacije o njegovom mestu boravka. Prema njegovim rečima, vojne službe bezbednosti su, kada su haški optuženici u pitanju, dužne jedino da osiguraju da vojska ne krši zakon, odnosno da vojna lica tim osobama ne pružaju logističku, ili neku drugu podršku.

U ponedeljak o zamrzavanju imovine optuženicima u bekstvu

Inače, Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom u ponedeljak bi trebalo da razmotri način na koji će biti zamrznuta imovina haških optuženika, koji su nedostupni tom sudu. Predsednik Saveta Rasim Ljajić je rekao da se to odnosi na sve haške optuženike koji nisu dostupni Tribunalu i još se nisu predali, među kojima su i generali Sreten Lukić i Nebojša Pavković.

Ljajić kažej da je jedna od mogućnosti za zamrzavanje imovine haških begunaca, usvajanje posebnog zakona, kao što je učinila Hrvatska: "Radi se o jednoj odluci kojom se zamrzavaju sve finansijske transakcije, a posebno one koje pomažu da se haški begunci skrivaju. Reč je zamrzavanju računa i drugih finansijskih transkacija, podizanju novca iz banka, pa do zamrzavanja penzija, ukoliko ih primaju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: