Uskoro spisak za denacionalizaciju

Vlada Srbije usvojila nacrt Zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine, prosledila Skupštini po hitnom postupku.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.02.2005.

17:19

Default images

Primenom tog zakona vršiće se evidentiranje imovine koja je od 1945. godine oduzimana građanima Srbije aktima o nacionalizaciji, konfiskaciji, agrarnoj reformi i drugim propisima. Građani kojima je oduzeta imovina mogu do 30. juna 2006. godine da prijave oduzetu imovinu.

„Time želimo da ispravimo istorijsku grešku i da utvrdimo kolika je vrednost imovine, kako bi kasnije mogli da obeštetimo vlasnike“, rekao je ministar finansija Mlađan Dinkić: „Prijavu oduzete imovine podnose fizička lica kojima je oduzete imovina, ali i njihovi naslednici, odnosno pravni sledbenici. Ovo se odnosi i na naše ljude koji žive u dijaspori. Takođe ovim zakonom je predviđeno da vraćanje oduzete imovine crkvama i verskim zajednicama uredi posebnim zakonom. Ovo je zakon kojim mi želimo da sagledamo obim imovine koji potencijalno treba vratiti, a onda ćemo nakon toga doneti zakon kojim bi se uredilo vraćanje.“

Zakon o denacionalizaciji biće, prema Dinkićevim rečima, usvojen po završetku evidencije oduzete imovine. U državnom fondu za restituciju do sada prikupljeno 42 miliona evra, rekao je Dinkić.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić kaže da će predložiti da se donese zakon koji bi zabranjivao prodaju nacionalizovane imovine. Parivodić je rekao i da bi najbolje bilo da, gde postoji mogućnost, restitucija bude izvršena naturalno, a u ostalim slučajevima novčano.

Parivodić predlaže da u Srbiji bude primenjen rumunski primer denacionalizacije, jer država nema dovoljno novca za potpuni povraćaj oduzetog: „Neko je mogao da bude rentijer i da ima 100 stanova. Po rumunskom modelu, maksimum je bio vraćanje 5 stanova u naturi. Treba da se odredi neki maksimum i na taj način se država ne preoptereti, ali, ako ne puna kompenzacija, makar se da delimična kompenzacija, koja ima neku prirodu satisfakcije i vraćanja poverenja u državu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: