Slike mučenih zarobljenih Iračana

Izvor: B92

Petak, 30.04.2004.

15:38

Default images

Svetski mediji prikazali fotografije iračkih zarobljenika koje maltretiraju i seksualno zlostavljaju američki vojnici.

Snimci su načinjeni u zatvoru Abu-Graib u predgrađu Bagdada kojim rukovodi američka vojska. Istražni organi američke vojske obelodanili su foto-materijal koji sadrži slike zatvorenika sa kapuljačama koji su direktno vezani za izvor struje, kao i fotografije grupe golih zatvorenika.

Na snimcima, koje je prva prikazala američka tv stanica CBS, nalaze se i kadrovi na kojima se vidi korišćenje pasa u zlostavljanju iračkih zatvorenika, kao i snimci zarobljenika američke vojske koji su primorani na međusobne seksualne odnose. Izvori američke vojske tvrde da su upravnik, kao i šestorica oficira zatvora, već optuženi za maltretiranje i seksualno zlostavljanje zatvorenika.

Advokati koji zastupaju optužene vojnike tvrde da su  njihovi štićenici samo sledili naredbe plaćenika koje je zaposlio Pentagon - da ispituju iračke zatvorenike, dok engleski Gardijan smatra da ovaj skandal u prvi plan ističe neregulisanu politiku angažovanja privatnih kompanija kojima se poverava saslušavanje zatvorenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: