Završen prvi susret delegacija Beograda i Prištine

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2003.

09:32

Default images

Prvi zvanični susret političkih predstavnika Srbije i kosovskih Albanaca, nakon četiri godine i konferencija u Rambujeu i Parizu, protekao je bez direktnog razgovora dve strane. Na sastanku, koji su medjunarodni zvaničnici najavljivali kao “direktni dijalog”, srpski premijer Zoran Živković i potpredsednik Vlade Nebojša Čović izneli su poglede zvaničnog Beograda na situaciju koja vlada u pokrajini poslednjih godina, a isto su uradili i predsednik Kosova Ibrahim Rugova i predsednik parlamenta Nedžat Daci.

Članovi delegacija medjusobno nisu razgovarali, pa čak se nisu ni gledali u oči, s obzirom da je izmedju dve delegacije na istoj strani stola sedeo šef UNMIK-a Hari Holkeri. I pored toga što dijaloga nije bilo, svi prisutni su ocenili da je skup značajan zbog same činjenice da su najviši predstavnici sva tri glavna faktora kosovske krize – medjunarodne zajednice, Srbije i kosovskih Albanaca – sedeli za istim stolom i pokrenuli proces koji bi trebalo da dovede do rešavanja konkretnih problema u pokrajini.

Dve strane iznele su potuno različite stavove tokom trosatnog sastanka. Predstavnici Beograda premijer i vicepremijer Zoran Živković i Nebojša Čović uputili su predstavnicima medjunarodne zajednice zamerke zbog nepoštovanja ljudskih prava Srba na Kosovu. Sa druge strane Kosovski predsednik Ibrahim Rugova založio se za nezavisno Kosovo, integrisano u Evropsku Uniju, i izrazio nadu da će se Srbija izviniti za, kako je rekao, masakre počinjene tokom rata na Kosovu.

Premijer Srbije Zoran Živković izrazio u izjavi novinarima zadovoljstvo što su razgovori počeli jer Beograd na njima već dugo insistira, ali je i upozorio: “Ne mogu da budem zadovoljan ostalim aspektima ovog današnjeg susreta. Neobjašnjivo je zašto danas u delegaciji koja dolazi iz Prištine, nije bio gospodin Todorović, koji je dobio poziv kao i svi mi, koji je sprečen da dođe. I to što je gospodin Todorović bio sprečen i to je loš znak. I to što je današnji susret bio prvo najavljen kao javna sednica, a onda je sednica zatvorena za javnost jeste takođe loš znak, ali, mi još uvek imamo nadu da će gospodin Holkeri uspeti da prevaziđe dosadašnji loš rad šefova UMNIK-a i da će prvi među njima početi da sprovodi Rezoluciju 1244”, kazao je Živković.

I Predsednik koordinacionog centra Nebojša Čović kritiku je usmerio ka tome što u kosovskoj delegaciji nije bilo predstavnika i drugih etničkih zajednica sa Kosova: “Žao mi je što je sve to moglo da bude mnogo bolje, ali, kažem, možda je moglo da bude i mnogo gore. Delegacija iz Prištine je, na žalost, nekompletna. Želeo sam da bude multietnička, a onda se postavlja pitanje: ako vi ne možete da obezbedite multietničku delegaciju, kako možete da obezbedite multietničko Kosovo i Metohiju. Ja ću učiniti sve što je u našoj moći, znanje i energiju uložiti da situaciju regulišemo i da dođemo do normalnog života građana na prostoru Kosova i Metohije”, kazao je Čović.

 Najveći uspeh današnjeg skupa u Beču je činjenica da su se dve strane sastale i komunicirale, ocena je predstavnika medjunarodne zajednice javlja iz Beča specijalni izveštač B92 Miloš Milić. Predsedavajući, šef UNMIK-a Hari Holkeri je rekao da nije očekivao spektakularne rezultate i da je najvažniji rezultat današnjeg dana činjenica da je do okupljanja došlo. Jedina konkretna vest je zapravo najava da će u novembru početi da funkcionišu radne grupe, koje će se naizmenično sastajati u Beogradu i Prištini i da će razmatrati pitanja nestalih, izbeglih, kao i probleme transporta na Kosovu i energetike. Konferencija u Beču, koja se, uprkos najavama odvijala iza zatvorenih vrata, imala je predviđeni i unapred planirani tok. Pošto ju je otvorio austrijski kancelar Volfgang Šisel, u prisustvu najviših evropskih zvaničnika, članova Kontakt grupe i ambasadora SAD u Beogradu Vilijema Montgomerija, članovi obe delegacije su u po trideset minuta izložili svoje stavove na zadate teme. Na docnijem obraćanju novinarima, javnosti su ipak predočene neke dileme samih učesnika skupa. Kako smo uspeli da saznamo, lideri Srbije i Kosova nisu međusobno komunicirali, i na sastanku su izneli identične stavove poput onih koji su se čuli na konferenciji za novinare. Predstavnici kosovskih Albanaca su govorili o nezavisnosti, a delegacija Vlade Srbije je ukazivala na problem bezbednosti za nealbance. Iza zatvorenih vrata nije bilo polemika, već samo čitanja govora, saznaje B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: