Sreda, 04.06.2003.

14:15

Ivanov: Rusija nije izgubila interes za Balkan

Izvor: Beta

Default images

Šef ruske diplomatije Igor Ivanov izjavio je u sredu u Madridu da Rusija i NATO treba da sarađuju u BiH, u stabilizaciji i prenošenju odgovornosti za politiku i ekonomiju na lokalne vlasti i naglasio da povlačenje ruskih trupa iz KFOR-a i SFOR-a uopšte ne znači da je Rusija izgubila interes za Balkan. Ivanov je posle ministarskog zasedanja Saveta NATO-Rusija naznačio da je odluka o povlačenju ruskih vojnika sa Kosova i BiH doneta uz konsultacije sa Atlantskim savezom i zaključak da mirovne misije Kfora i Sfora iz vojne faze sve više prelaze u prevashodno policijske zadatke.

Ruski ministar je time odgovorio na pitanje novinara, kako objašnjava protivrečnost u rešenosti Moskve da povuče trupe sa Balkana i, istovremeno, spremnost da sa NATO sarađuje u sređivanju prilika na tom području. Ivanov je odgovorio da povlačenje ruskih vojnika "uopšte ne znači da nismo zainteresovani za Balkan". "Mi smo spremni da na Balkanu sarađujemo u okviru UN, OEBS i drugih međunarodnih organizacija i bilateralno", rekao je on. Vlasti u Moskvi su svojevremeno odluku o povlačenju ruskih vojnika sa Kosova obrazložile potpunim nezadovoljstvom zbog neuspeha misije UNMIK-a i KFOR-a i neispunjavanja osnovnih odredbi rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a posebno činjenicom da po dolasku UN i NATO trupa proterane srpske izbeglice ni posle četiri godine ne mogu da se vrate na Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: