Četvrtak, 31.07.2014.

12:19

Snouden traži produženje azila

Bivši saradnik CIA i NSA Edvard Snouden podneo je zahtev za dobijanje političkog azila u Rusiji, javili su ruski mediji.

Izvor: Tanjug

Default images

Bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden podneo je zahtev za dobijanje političkog azila u Rusiji, javili su ruski mediji, pozivajući se na njegovog zastupnika Anatolija Kučerenu.

"Edvard ostaje u Rusiji, a mi smo pripremili dokumenta za dobijanje dozvole za privremeni politički azil za njega", rekao je Kučerna u intervjuu televizijskom kanalu "Lajfnjuz", preneo je Itar-Tass.

Snouden je juna 2013. godine predao "Vašington postu" i "Gardijanu" niz poverljivih materijala o američkim i britanskim programima za praćenje na internetu, potom je odleteo u Hongkong, odakle je 23. juna te godine doleteo u Moskvu i boravio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo".

U avgustu je dobio privremeni azil u Rusiji u trajanju od godinu dana.

U SAD Snoudena optužuju za predaju tajnih podataka specijalnim službama drugih zemalja i po svakoj od tri tačke preti mu do deset godina zatvorske kazne.

Prema ruskom zakonodavstvu, privremeni i politički azil su dva različita statusa, navodi Itar-Tass.

Privremeno utočište daje teritorijalna uprava Federalne migracione službe sa rokom na godinu dana i može se produžavati svake godine, sa njom može da se živi i radi u Rusiji.

Politički azil dobija se ukazom predsednika Rusije, navodi ruska državna agencija.

U FMS nisu želeli da komentarišu informaciju da je Snouden navodno zatvražio politički azil u Rusiji, kao ni informaciju o produženju perioda privremenog utočišta, koje ističe danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: