Četvrtak, 31.07.2014.

10:36

"Kosovo nije izvor ekstremizma"

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga zatražila od bezbednosnih institucija da preduzmu mere u cilju sprečavanja i borbe protiv pretnji islamskog ekstremizma.

Izvor: Tanjug

Default images

Predsednica Jahjaga je razgovarala sa čelnicima bezbednosnih institucija Kosova o pretnjama koje dolaze od islamskog ekstremizma i radikalizma, posle pojave zastrašujućih snimaka scena u kojima kosovski Albanci učestvuju u Siriji, piše "Koha ditore".

Ona ih je pozvala da kao prioritet stave ovu pretnju po sigurnost Kosova, regiona i šire, te da u saradnji sa partnerima spreče da Kosovo izvozi radikalne ekstremiste u svet, saopšteno je nakon sastanka iz kabineta predsednice.

Jahjaga je istakla da Kosovo ni u jednom trenutku "neće dozvoliti da postane izvor ekstremizma i sklonište kriminalaca koji podstiču teror i mržnju".

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi je na tom sastanku tražio medjunarodnu poternicu za Lavdrimom Muhadžerijem koji se u filmskim snimcima vidi kako seče glavu jednoj osobi u Siriji.

Kako prenose pojedini beogradski mediji, kosovski Albanac Lavdrim Muhadžeri (24) iz Kačanika koji je otišao u džihad u Siriju i tamo vrši brutalne zločine objavio je na Fejsbuku fotografije svojih najnovijih aktivnosti - kako drži jednog mladića i priprema se da mu nožem odseče glavu, a zatim je odrubljenu drži u rukama i pozira ispred kamere.

Najpoznatiji kosovski pripadnik ozloglašene ekstremističke organizacije Islamska država Iraka i Sirije ili samo Islamska država, prošlog meseca bio je u fokusu medija u regionu, jer je objavio kako pali kosovski pasoš.

Kako prenose prištinski mediji, poslednjih nekoliko godina više od 200 kosovskih Albanaca je otišlo u džihad da se bori na strani radikalnih islamskih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

17 min

Podeli: