Sreda, 25.09.2013.

21:17

"Ne prihvatamo prijem Kosova u UN"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da Srbija nije ni pravno ni faktički priznala nezavisnost Kosova.

Izvor: B92, Beta

Default images

Nikolić je naglasio da sporazum sa Prištinom "nikako ne znači" da Beograd namerava da prihvati prijem Kosova u UN i druge međunarodne organizacije.

Nikolić je takođe rekao da se Srbija sada "okreće budućnosti" i da sa svim susedima želi da gradi dobre odnose i sa njima sarađuje radi "unapređenja životnog standarda građana u svim zemljama regiona".

Prema njegovim rečima, Srbija se "sa svojim susedima može takmičiti samo u tome ko je dostigao viši nivo u zaštiti ljudskih prava". U svemu ostalom, dodao je Nikolić, "treba da sarađujemo, pomažemo se i podstičemo na bolje rezultate".

On je rekao da je Srbija spremna da poveća obim svog učešća u međunarodnim mirovnim misijama i najavio da će srpski vojnici i policajci uskoro biti angažovani u Maliju, a podsetio je da ih ima u misijama u Obali Slonovače, Liberiji, DR Kongo, Haitiju i Libanu, na Kipru, u regionu Bliskog istoka, u Ugandi i u vodama Somalije.

Promovisaćemo učešće žena u međunarodnim misijama, rekao je Nikolić. Republika Srbija osim želje da pruži pomoć nema druge motive za slanje svojih snaga, kaže Nikolić. Srbija nema drugog interesa - ni vojnog, ni ekonomskog, ni političkog, osim da pomogne, rekao je Nikolić.

Govoreći o Haškom tribunalu, Nikolić je ponovio stare zamerke na rad tog suda i zatražio da se "nađe pravni put koji bi omogućio da osuđenici srpske nacionalnosti budu poslati na izdržavanje kazne u Srbiju", pre svega radi lakše resocijalizacije.

Nikolić je rekao da je Srbija, zaključivanjem briselskog sporazuma sa Prištinom pokazala da, "koliko je u njenoj moći, želi da zaštiti srpsku zajednicu na Kosovu ali i da svim žiteljima Pokrajine obezbedi normalan svakodnevni život".

Predsednik Srbije je naglasio da Beograd "ni de jure ni de fakto" nije priznao nezavisnost Kosova i ukazao da je dogovor postignut " samo oko jasno naznačenih pitanja kao što su održavanje lokalnih izbora i formiranje Zajednice srpskih opština".

Nikolić je rekao da će Srbija "u potpunosti primeniti sporazum", ali da on "nikako ne znači da Srbija namerava da prihvati prijem Kosova u UN i druge međunarodne organizacije, inicijative i forume u koje mogu da se učlane samo suverene države".

Mi verujemo UN kojoj je 1999. poveren mandat na KiM, rekao je Nikolić i dodao da UNMiK ima nezamenljivu ulogu.

Predsednik Srbije je zatražio da se mandat UNMIK-a na Kosovu ne menja, da se broj pripadnika te misije UN ne smanjuje, i da se "njene aktivnosti ojačaju".

Srbija, prema Nikolićevim rečima, podržava delovanje Euleksa, a "traži od Evropske unije, prema kojoj se Srbija nepovratno uputila, da poštuje sopstvena načela i kada je u pitanju Kosovo i Metohija."

"Očekujemo da Euleks, zadržavajući statusno neutralni pristup, nastavi da pomaže da se u Pokrajini grade demokratske institucije, da se poštuju ljudska prava Srba i drugih nealbanskih žitelja, jer su osnovna ljudska prava jedino i njima ugrožena", kazao je Nikolić.
Foto: Beta/AP
On je takođe ukazao na neophodnost da se Ujedinjene nacije uključe u istragu zasnovanu na izveštaju Saveta Evrope o nezakonitoj trgovini ljudskim organima. "To je još jedno pitanje koje ne sme biti nerešeno", rekao je Nikolić i apelovao da se rasvetle ti i drugi zločini.

"Podsećam Vas da je specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, senator iz Švajcarske, dokazao, a parlamentrana skupština Saveta Evrope potvrdila da su neki od sadašnjih albanskih prvaka sa KiM organizovali kidnapovanja i ubijanja Srba kojima su organi vađeni i prodavani. Mi nismo u mogućnosti da sprovedemo sudski postupak za te zločine koji su se desili krajem dvadesetog i početkom 21. veka, a koji do sada nisu viđeni nigde na svetu. Uvereni smo i dalje da je u istragu zasnovanu na izveštaju Saveta Evrope o nezakonitoj trgovini ljudskim organima, neophodno uključiti i UN", poručio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija pridaje veliki značaj svetskoj organizaciji, odlučna je da učestvuje i u njenim novim inicijativama i "ceni mogućnost koja joj je data da, kao članica UN, pomogne u pripremi predloga Održivih razvojnih ciljeva".

"Ključni razvojni ciljevi trebalo bi da se odnose na održivi ekonomski razvoj jer je bez njega nemoguće ostvariti socijalni razvoj, smanjiti glad i siromaštvo, nezaposlenost, smanjiti nejednakosti, sprečiti dalje širenje razlika u raspodeli zarada i zaštititi životnu sredinu", ocenio je Nikolić.

Predsednik Srbije je izrazio očekivanje da će "pažnja biti posvećena i kreiranju globalnog ekonomskog mehanizma koji će sprečiti prelivanje ekonomskih šokova s razvijenih zemalja na zemlje u razvoju i preduprediti destabilizaciju međunarodnog finansijskog tržišta".

Prema Nikolićevim rečima, Srbija "nedvosmisleno podržava Globalnu strategiju Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma i sve rezolucije Generalne skupštine i Saveta bezbednosti u vezi sa ovim problemom", a "kao žrtva terorizma veoma dobro razume potrebu regionalne i šire saradnje u antiterorističkog delovanja".

Srbija snažno osuđuje terorizam, i terorističke akte gde god da su počinjeni, naglasio je Nikolić.

Nikolić je takođe ukazao da "niko, pa ni Srbija, nema pravo da se zadrži na osudama i saopštenjima, jer žrtve terorizma, povređeni i njihove porodice širom sveta imaju pravo da od svih nas traže da kaznimo krivce, sprečimo dalje regrutovanje za terorističko delovanje i osujetimo finansiranje terorističkih organizacija". Razgovarao sam sa svim prestavnicima zemalja sa kojima se graničimo, i time pokazao da želimo da gradimo sa svima dobar odnos, rekao je Nikolić. "Cilj nam je zajednički: da unapredimo životni standard u svim zemljama regiona", kaže Nikolić. On je naglasio i da je Srbija aktivna u svim regionalnim inicijativama.

"Srbija se sa svojim susedima može takmičiti samo u tome ko je dostigao viši nivo u zaštiti ljudskih prava. U svemu ostalom treba da sarađujemo, pomažemo se i podstičemo na bolje rezultate", rekao je srpski predsednik.

"Evropskim partnerima Srbija poručuje da je vreme sukoba, nepoverenja i sporova prošlo. Naša zemlja gleda u pravcu vremena koje dolazi", rekao je Nikolić.

"Srbija gleda u pravcu vremena koje dolazi i prema članstvu u EU. Nadam se da ću vas na narednom zasedanju Generalne skupštine izvestiti o toku tih pregovora, za koje verujem da neće trajati predugo i beskonačno, kao i o napretku koji će Srbija kontinuirano ostvarivati na svom putu ka punopravnom članstvu u EU", rekao je Nikolić.

Očekujemo da Srbija najkasnije u januaru 2014. početi pregovore za ulazak u EU, kazao je Nikolić, uz napomenu da će put Srbije ka EU biti brz.

Predsednik Srbije je čestitao dosadašnjem predsedavajućem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuku Jeremiću na "pokazanoj hrabrosti i besprekornom predsedavanju" tim telom u proteklih godinu dana.

"Dostojno je predstavljao Republiku Srbiju, uz zadržavanje nepristrasnosti i uz vrhunsku profesionalnost", ocenio je Nikolić.

Ostajemo privrženi ciljevima Povelje UN, rekao je u svom obraćanju predsednik Nikolić.

Republika Srbije je multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna država, naglasio je Nikolić i dodao da je u Srbiji Ustavom zabranjena asimilacija. Nikolić je podvukao da je ostvaren napredak u zaštiti ljudskih prava, što je istakla, podsetio je, i Navi Pilaj, visoka komesarska UN koja je nedavno bila u poseti Srbiji.

"Srbija poštuje svaku državu članicu UN i svakoj od njih pruža ruku poverenja i prijateljstva očekujući da joj istom merom bude uzvraćeno", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije govor je završio rečenicom: Imajte poverenja u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: