Četvrtak, 25.01.2007.

14:41

"Rusija će prihvatiti nezavisnost"

Jedan od vodećih nemačkih stručnjaka za Rusiju, Aleksander Rar, ne veruje da će Rusija staviti veto na rešenje za Kosovo.

Izvor: Beta

Default images

On je ocenio, u razgovoru za Betu, da Rusija u Savetu bezbednosti UN ipak neće iskoristiti pravo veta da bi zakočila proces sticanja nezavisnosti Kosova. Rar, direktor centra za Rusiju Nemačkog društva za spoljnu politiku, smatra da će "Rusija, gunđajući, na kraju prihvatiti nezavisnost Kosova". On navodi da u toj priči važnu ulogu igra budući naftovod preko Balkana.

"Smatram da Kosovo za Rusiju ipak nema toliki značaj da bi u Savetu bezbednosti upotrebila veto. No, to će zavisiti i od pozicije Kine. Ako bi se obe zemlje odlučile na veto, to bi već u svetskoj politici bilo od veće važnosti jer bi značilo da je svet sada suočen sa nastankom novog centra moći", rekao je Rar.

Istovremeno je ocenio da "Rusija neće ipak ići tako daleko" i da će "i Rusija i Kina veto upotrebiti pre u nekim drugim situacijama".

"Mislim da će Rusija ipak, gunđajući, prihvatiti nezavisnost Kosova, da bi narednog dana iste privilegije i prava tražila za Abhaziju i Južnu Osetiju u Gruziji i možda Pridnjestrovlje u Moldaviji", očekuje sagovornik Bete.

Na pitanje koliko je iskren sadašnji ruski interes za Srbiju i Kosovo, a koliko je samo reč o mogućnosti "obračunavanja" sa Zapadom, Rar ocenjuje da je interes, s jedne strane, svakako istinski i čak jači no što je bio pre samo nekoliko meseci.

"Rusija planira novi gasovod i novi naftovod preko južne Evrope ka Zapadu i tu je Balkan veoma značajan. Moskvi je na Balkanu potreban novi saveznik, isto kao što Rusija, kada je reč o energetskoj politici, u Nemačkoj vidi neku vrstu saveznika u centralnoj Evropi", kaže on.

"Rusija na isti način želi i Srbiju, kao tradicionanog saveznika, da pridobije sada za sebe i kada je reč o gasu i nafti", smatra Rar.

Istovremeno, naglašava, Rusija spekuliše i sa tim da "kartu Kosovo može da upotrebi i u nekoj sasvim drugoj igri".

Prema njegovim rečima, "kako sada stvari stoje, Rusija nema dovoljno mogućnosti da blokira nezavisnost Kosova jer će pritisak Zapada biti preveliki".

Nemački stručnjak smatra da će "Rusija, kad vidi da je zapadni svet Kosovo proglasio nezavisnim, možda i zauzeti drugi stav, ali to neće sprečiti nezavisnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: