Sreda, 20.07.2011.

10:23

Svetske agencije o hapšenju Hadžića

Sve svetske agencije, pozivajući se na B92, izvestile su da je u Srbiji uhapšen poslednji haški begunac Goran Hadžić.

Izvor: B92, Beta

Default images

Istovremeno ocenjuju da je ovim hapšenjem Srbija otklonila poslednju hašku prepreku.

Svetski mediji javljaju o jutrošnjem hapšenju haškog begunca Gorana Hadžića, a agencija AP ocenjuje da je time, samo dva meseca posle hapšenja Ratka Mladića, uklonjena "velika prepreka za reintegraciju Beograda u međunarodnu zajednicu".

Agencija Frans pres takođe javlja o Hadžićevom hapšenju, ističući da još nema zvanične potvrde o tome, ali da je predsednik Srbije Boris Tadić za 11 sati zakazao vanrednu konferenciju za novinare.

Vest o Hadžićevom hapšenju objavili su i agencija Rojters, BBC i druge velike svetske TV mreže.

Ruske agencije su sa naznakom "hitno" prenele vest o hapšenju Hadžića, pozivajući se na srpske medije.

"Bivši vojni lider hrvatskih Srba Goran Hadžić, poslednji od značajnih ratnih zločinaca koji je bio na slobodi, uhapšen je", preneo je Itar-Tas, a RIA "Novosti" je navela da su vlasti Srbije uhapsile bivšeg predsednika samoproglašene Republike Srpska Krajina, Gorana Hadžića.

Takođe svi mediji u regionu prenose vest o Hadžićevom hapšenju, koju je prvi objavio B92.
I austrijski elektronski mediji su pod naznakom hitno objavili vest o hapšenju poslednjeg haškog optuženika. Austrijska novinska agencija, radio i televizijske stanice istakle su da je Srbija uhapsila poslednjeg haškog begunca.

Mediji u prvim informacijama navode da je Hadžić optužen zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, te da je 2004, samo par sati pred hapšenje u Novom Sadu, nestao.
Poljski, češki i slovački mediji javili su hitno da su srpske vlasti uspele da uhapse poslednju "krupnu ribu" na listi haških begunaca - bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

Poljski radio podseća da Hadžića optužnica Haškog tribunala tereti i za zločine u Vukovaru 1991. godine.

Češki dnevnik "Pravo" na svom sajtu navodi da je Hadžić poslednji haški begunac čijim hapšenjem je Evropska unija uslovljavala dalji napredak Srbije na putu ka punopravnom članstvu u Uniji.

Slovačka agencija TASR istakla je da je Hadžić bio ključna ličnost u samozvanoj separatističkoj Republici Srpskoj Krajini. Goran Hadžić je uhapšen rano jutros u blizini Krušedola na Fruškoj gori. Predsednik Boris Tadić potvrdio je da je uhapšen nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine. Među prvima koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: