Utorak, 20.05.2014.

12:51

Mali odbio odgovornost za Obrenovac

Gradonačelnik Beograda odbio da komentariše što deo javnosti traži njegovu odgovornost zbog izjave da Obrenovčani ostanu u kućama. Spasli smo živote, kaže on.

Izvor: Tanjug

Default images

Upitan da prokomentariše to što deo javnosti traži njegovu odgovornost, jer je navodno u petak pozvao Obrenovčane da ostanu u kućama, a potom je usledio vodeni talas, Siniša Mali je odgovorio: "Ja to neću komentarisati ni na koji način, osim da je to stvarno jedan bezobrazluk i to što ste rekli uopšte nije tačno".

"Uopšte nije tačno. Ta naredba nije došla, pa je nakon toga došao talas, nego je talas došao mnogo pre toga. I time smo spasli desetine hiljada života", poručio je Mali.

Gradonačelnik Beograda je rekao i da se trenutno radi procena štete izazvane poplavama u Grockoj i Lazarevcu, da se još ne radi za Obrenovac, ali da se ukupno meri u desetinama miliona evra. "Prva procena štete za Grad Beograd se trenutno radi. Imali smo tri opštine najugroženije u poplavama - Grocku, Obrenovac i Lazarevac i trenutno se radi na proceni štete u Grockoj i Lazarevcu, jer su to opštine kojima možemo da priđemo", rekao je Mali novinarima u Privrednoj komori Beograda.

On je dodao da, s obzirom na to da je Obrenovac zatvoren, još se nije počelo sa procenom štete koja se meri u desetinama miliona evra, jer je između ostalog, cela privreda u toj opštini zaustavljena. Gradonačelnik je dodao da će Grad Beograd izdvojiti novac za pomoć građanima koji su pretrpeli štetu u poplavama, ali nije mogao da precizira koliko tačno, jer se procene još rade.

"Za to se u budžetu novac mora naći", naglasio je Mali i dodao da na računu Grada ima oko 80 miliona dinara koji su uplaćeni kao donacije. Taj novac će se, kako je rekao, izdvajati za kupovinu potrepština i dobara za evakuisane građane, ali i za revitalizaciju i obnovu kada se vrate svojim kućama.

Upitan kako da se knjigovodstveno reši pitanje donacija, on je odgovorio da je knjigovodstvo najjednostavnija stvar i da nije prvi put da neko nešto donira.

Mali je naveo i da trenutno u prihvatnim centrima u Beogradu ima oko 5.000 evakuisanih građana, a da je ukupno oko 12.000 ljudi prošlo kroz te centre, od čega je 7.000 otišlo kod porodica i prijatelja.

On je naglasio da će svi ugroženi građani biti zbrinuti i da će se Grad brinuti o njima, sve dok se sanacija terena ne završi i ne stvori mogućnost za njihov bezbedan povratak kućama.

Mali je ponovio da su tokom prošle noći završeni bedemi na Dunavu i Savi, kao i da su ti bedemi sigurni. Prema njegovim rečima, bedemi na Dunavu mogu da izdrže i veći porast nivoa te reke od onog koji predviđaju i "najcrnje" prognoze.

Gradonačelnik se zahvalio svim volonterima i ostalima koji su učestvovali u podizanju bedema, kao i kompanijama koje su donirale novac kako bi se sanirala šteta nastala od poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

222 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: