Petak, 18.02.2005.

17:33

Kako rešiti Ustavnu krizu u SCG

Poslanici Skupštine Srbije i Crne Gore nastaviće da rade iako im ističe mandat.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Do razrešenja Ustavne krize poslanici ne bi trebalo da donose epohalne odluke, objasnio je predsednik parlamenta SCG Zoran Šami. Trećeg marta 2005. navršiće se dve godine od konstituisanja Parlamenta, a prema Ustavnoj povelji, dve godine od konstituisanja moraju biri održani izbori za Skupštinu, što znači da poslanicima tada ističe mandat. Dogovor država-članica o tome još nije postignut, a Šami kaže da 3. marta neće biti smaka sveta.

"Neumesne su tvrdnje u štampi da posle tog datuma treba zaključati Skupštinu i ključ baciti u kanalizaciju. To ne dolazi u obzir iz mnogo razloga, a jedan je taj da u svim parlamentarnim demokratijama poslanici i vlade rade do izbora novih", kaže Šami. Prema njegovim rečima, poslanici će raditi ono što je neophodno jer imaju odgovornost prema građanima i državama-članicama. "Stvar je dobrog političkog ukusa i dobre prakse da se u vremenu Ustavne krize i parlament i vlada uzdrže od nekih epohalnih odluka koje bi nešto bitno menjale", kaže on.

Ustavnu krizu treba prevazići ili izborima za parlament SCG ili promenom Ustavne povelje, kaže Šami. Povelja može biti promenjena samo odlukama parlamenata SCG i država-članica, a Šami kaže da ozbiljni razgovori o prevazilaženju krize nisu počeli, a da rešenje mora biti nađeno što pre.

Vujanović: Najlogičnija promena Ustavne povelje

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da predlog Crne Gore za uspostavljanje novih odnosa sa Srbijom sadrži međunarodno priznanje dve države i jednaka prava za sve građane, osim biračkog prava.

Vlast u Podgorici smatra da bi s Beogradom trebalo usaglasiti minimum zajedničkih ingerencija, a Crna Gora i Srbija treba da se dogovore o uspostavljanju novih odnosa dve samostalne, međunarodno priznate države, kaže Vujanović. "Članice državne zajednice faktički već funckionišu kao savez nezavisnih država, što bi samo trebalo međunarodno verifikovati", kaže Vujanović.

Povodom načina izbora poslanika za Skupštinu Srbije i Crne Gore, Vujanović je rekao da je najlogičnije rešenje promena Ustavne povelje SCG i produženje mandata poslanicima.

Konsultacije s Briselom

U kabinetu premijera Crne Gore Mila Đukanovića "Anteni M" je potvrđeno da su u toku konsultacije Brisela, Podgorice i Beograda.

Predmet razgovora su izbori za parlament državne zajednice. Podgoričke "Vijesti" su objavile da Brisel predlaže odlaganje neposrednih izbora i njihovo održavanje istovremeno s parlamentarnim izborima u državama-članicama. Vladi Crne Gore je to rešenje prihvatljivo pod uslovom da izborima prethodi i provera državnog statusa na referendumu.

Izvori: Solana u Beogradu posle saglasja

Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana doputovaće u Beograd kada Srbija i Crna Gora postignu dogovor o funkcionisanju državne zajednice u cilju izrade Studije o izvodivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju SCG i EU.

Kako kažu izvori EU u Briselu, Solana za sada nema nameru da putuje u Beograd zato što je u toku proces dogovaranja Beograda i Podgorice, u čemu Brisel nastoji da pomogne i savetuje. Solanin savetnik Stefan Lene smatra da za sada nisu dovoljno sazreli uslovi da Solana otputuje u Beograd.

Briseol nema svoj plan, a EU će prihvatiti sve o čemu se saglase Beograd i Podgorica, oko ustrojstva SCG, pod uslovom da to znači da će državna zajednica delovati do proleća iduće godine, kad bi se videlo da li neka od članica želi da postavi pitanje njenog opstanka ili preustrojstva SCG. Kad takav dogovor bude postignut, onda to mora značiti da tokom godinu dana ne sme biti nikakvih pregovora i uslovljavanja funkcionisanja državne zajednice, već se sve snage SCG i Brisela moraju usredsrediti na ubrzanje procesa pridruživanja SCG EU, navode izvori u EU.

Problem je u tome što Beograd zahteva strogo poštovanje odredbe Ustavne povelje koja nalaže održavanje neposrednih izbora za parlament državne zajednice ovog proleća, dok Podgorica traži oslonac u "Beogradskom sporazumu" na osnovu kojeg bi se moglo tumačiti i da izbori i eventualan referendum mogu biti održani tri godine posle njegovog potpisivanja, odnosno 2005. Diplomate u Briselu procenjuju da bi EU prihvatila i neko treće rešenje ako to znači da će državna zajednica delovati još godinu dana i time energija i napori biti usredsređeni na sprovođenje strategije "dvostrukog koloseka" u ekonomskom približavanju SCG Uniji, uz dobre izglede za izradu povoljne Studije o izvodivosti.

DPS: Neposrednih izbora neće biti

Demokratska partija socijalista je saopštila da neposrednih izbora za Skupštinu Srbije i Crne Gore neće biti, a da će referendum biti održan u predviđenom roku.

U saopštenju koje prenose podgorički mediji, navodi se da će referendum dovesti do suverenosti Crne Gore i da će osnažiti i podstaći demokratske snage, predvođene DPS-om, da pojačaju reforme i ubrzaju uključivanje u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

27 min

Podeli: