Utorak, 11.12.2012.

00:19

EU: Srbiji datum do kraja juna

Savet šefova diplomatije EU odlučio je da Srbiji dodeli datum za početak pregovora do kraja juna, ukoliko načini napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Izvor: B92, Beta

Default images

Savet će o tome raspravljati na proleće 2013. godine i ukoliko oceni da je načinjen napredak, dodeliće datum pregovora za članstvo u EU do kraja juna sledeće godine.

Savet je, istovetnu odluku doneo i kada je reč o otpočinjenju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

"Savet očekuje da dve strane nastave i ubrzaju rad na unapređenju svih aspekata odnosa. Savet će, na osnovu izveštaja Evropske komisije i visoke predstanvnice EU Ketrin Ešton, u proleće 2013. godine ispitati progres na svim poljim i, ukoliko je progres načinjen, tokom sledećeg predsedavanja odluciti da otvori pregovore o članstvu", rekla je na konferenciji za novinare šefica kiparske diplomatije Erato Kazakou Markulis.

Na pitanje da li se radi o junu sledeće godine i da li je poznat konkretan datum, on je rekao da se "ne radi o datumu već o vremenskom periodu".

Bilt je istakao i da će se o daljem napretku raspravljati na sledećim sastancima Evropskog saveta.

Evropski komesar za proširenje Štefan File napisao je na svom Tviter nalogu da je na sastanku u Briselu odlučeno da je početak pregovora sa Srbijom, ukoliko nastavi sa napretkom, moguć u prvoj polovini sledeće godine.

"Jasan je plan za Srbiju: ako se nastavi napredak, otvaranje pregovora o pristupanju EU moguće je tokom sledećeg predsedavanja EU", napisao je File u svom "tvitu" sa današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU o proširenju Unije.

Naredno predsedavanje EU, od januara do jula, povereno je Irskoj.

File je prethodno, takođe, na Tviter nalogu, naveo da su "članice EU upravo usvojile zaključke o proširenju koji predstavljaju jasno izraženu volju da se održi zamah ove ključne politike EU".

Putem Tvitera se oglasio i šef švedske diplomatije Karl Bilt koji je napisao da su kiparsko predsedništvo, Štefan File i šefica diplomatije EU Ketrin Ešton "uspešno pokrenuli napred sva pitanja o proširenju EU".

"Konačno je sve urađeno", naveo je Bilt na svom Tviter nalogu.

Zasedanje je na kratko prekinuto zbog konsultacija oko Makedonije, budući da se Grčka i Bugarska protive da se Skoplju otvori perspektiva za pregovore o članstvu.

Francuski ministar za evropska pitanja Bernar Kaznev novinarima je rekao da Pariz smatra da Srbiji "treba otvoriti dalju evropsku perspektivu", imajući u vidu napredak u reformama i posebno rezultate u dijalogu s Prištinom.

Bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov izjavio je da se u Makedoniji vodi "antibugarska kampanja" i diskriminišu makedonski državljani koji se osećaju Bugarima.

Grčka traži da vlasti u Skoplju prihvate nagodbu s Atinom u sporu oko imena Makedonije.

Kaznev je dodao da će prethodno Savet ministara EU od Evropske komisije dobiti podroban izveštaj o tome u kojoj meri su srpske vlasti nastavile da sprovode nužne uslove za pokretanje pregovora.

Prema izvorima zasedanja, velika većina ministara su za određivanje datuma za pregovore sa Srbijom.

Nemačka je i dalje najviše uzdržana prema davanju datuma za pregovore sa Srbijom, s obrazloženjem da treba još opipljivih rezultata u sređivanja odnosa Beograda s Prištinom, a posebno da srpske vlasti počnu da povlače svoje prisustvo na severu Kosova.

Španija insistira da se u zaključcima zasedanja s Kosovom samo navede da Savet ministara "prima na znanje", ali ne i "pozdravlja" to što je Evropska komisija izradila studiju o izvodljivosti za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s Prištinom.

Španija i ostalih četiri članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova žele da se iz zaključaka zasedanja ukloni sve što bi moglo ukazivati na prihvatanje "državnosti", odnosno priznavanje nezavisnosti Kosova.

Ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozaku Markulis izjavila je da deo zaključaka koji se odnosi na Srbiju još nije usaglašen.

"Danas nastavljamo raspravu o Zapadnom Balkanu. Zaključci su manje-više usaglašeni, ostala su još neka pitanja koja treba rešiti, ali ja sam optmista da ćemo još jednom potvrditi privrženost procesu proširenja", kazala je ona.

Na pitanje o zaključcima o Srbiji, Kozaku Markulisova, koja predsedava današnjem sastanku, rekla je da treba da se razgovara o još dva paragrafa koja se tiču Srbije i Makedonije.

Kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa, početak nove runde diskusije je bio zakazan za 15h, a očekuje se da razgovor potraje i do šest sati, tako da se odluka očekuje oko osam ili devet sati uveče.

"Juče se u diskusiji pominjao jun sledeće godine kao mogući datum. U ovom trenutku, međutim, ta referenca je nestala iz diskusije, ili je, u najmanju ruku, dovedena u pitanje, posebno od strane Nemačke i Britanije. Te države ne žele pomen bilo kakvog datuma kad je reč o Srbiji i Kosovu", javlja dopisnik RSE.

Dopisnik Tanjuga iz Brisela Dejan Anastasijević kaže za B92 da će ministri danas odlučiti da li će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora s EU.

"Danas će biti rečeno da li ćemo u junu dobiti datum. Nemačka, Holandija i Britanija prednjače u stavu da treba sačekati rezultate dijaloga Beograda i Prištine, dok druge zemlje, poput Španije i Austrije, smatraju da Srbija zaslužuje nagradu", rekao je on.

Podršku Srbiji, uoči sastanka, uputila je i Slovenija. Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da bi određivanje datuma pregovora bilo "poruka kakva je Srbiji potrebna".

"Presudama u Hagu Srbija je u zadnje vreme dobila više negativnih poruka koje ne deluju dobro u smislu jačanja odnosa Prištine i Beograda, niti jačanju odnosa unutar regije", kaže Erjavec. Slovenija smatra i da što pre treba da počnu pregovori s Makedonijom. On, takođe, insistira na tome da u zaključke o proširenju Evropske unije uđe i formulacija da se Hrvatska i dalje mora baviti bilateralnim i regionalnim pitanjima uključujući i sukcesiju, čiji je smisao vezivanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji s rešenjem pitanja Ljubljanske banke.

Šefovi evropskih diplomatija nisu juče, prvog dana zasedanja Saveta ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, uspeli da se dogovore o tome kada Srbiji treba dodeliti datum za početak pregovora. Konačna odluka biće doneta danas, rekli su Tanjugu u Briselu.

Članice EU su podeljene u tome treba li Srbiji uopšte odrediti datum početka pregovora, pa i uslovni datum.

Predstavnici 27 članica EU su se sinoć vanredno sastali na nivou ambasadora kako bi razrešili nesuglasice u vezi sa određivanjem datuma početka pregovora za Srbiju i otvaranju puta za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosovu.

Po završetku jučerašnjeg sastanka, medijima se obratila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, ali ona nije komentarisala pitanje dodeljivanja datuma, već isključivo dijalog Beograda i Prištine.

"Postoje dve verzije nacrta zaključaka Saveta ministara i razlikuju se u tome hoće li datum uopšte biti pomenut u konačnom tekstu. I dalje postoji nekoliko zemalja koje zatežu i smatraju da Srbija treba da dobije datum tek kada sve što je vezano za noramalizaciju odnosa sa Prištinom bude urađeno", objasnila je potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.

U Briselu su se juče lomila koplja po pitanju datuma, iako se svi slažu da je veliki napredak načinjen u dijalogu Beograda i Prištine.

Prema saznanjima Tanjuga iz Evropskog saveta, zemlje koje se oštro protive pominjanju bilo kakvog roka, pa i uslovnog, jesu Nemačka, Velika Britanija i Holandija, dok Austrija, Italija i Kipar smatraju da Srbija zaslužuje nagradu zbog ispoljene dobre volje u dijalogu i uspešnog početka sprovođenja sporazuma o integrisanim prelazima (IBM).

Eštonova je, na konferenciji za novinare u Evropskom savetu, najavila da će razgovori premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija biti nastavljeni u januaru i istakla da se očekuje dalji napredak u dijalogu.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je sinoć u Briselu da Srbija treba da dobije okvirni vremenski period za početak pregovora sa EU.

Premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio da očekuje da bi ministri Evropske unije danas trebalo da zaključe da će u martu biti doneta odluka da Srbija u junu počne pregovore o članstvu u Uniji.

Šefovi evropskih diplomatija nastavljaju sastanak, a zaključci koje budu usvojili biće prosleđeni šefovima država EU koji će 13. i 14. novembra prisustvovati Evropskom savetu i verifikovati te zaključke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

368 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: