Nedelja, 11.01.2015.

09:09

Zatvorena birališta u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su u 19 časova zatvorena birališta na kojima su se građani prethodnih 12 sati izjašnjavali o šefu države.

Izvor: B92, Beta

Default images
foto: Beta/AP

Građani Hrvatske su birali ko će u narednom petogodošnjem mandatu biti na čelu države - aktuelni predsednik i kandidat Socijaldemokratske partije Ivo Josipović, ili predstavnica Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović.

U očekivanju prvih preliminarnih rezultata šestih predsedničkih izbora od sticanja nezavisnosti Hrvatske, koji su protekli bez bitnijih nepravilnosti i incidenata, Državna izborna komisija je objavila da je izlaznost do 16.30 sati bila 48,23 odsto, odnosno građansku dužnost je ispunilo 1.707.976 osoba što ukazuje na mogućnost rekordnog odziva.

Poređanja radi, u prvom krugu, 28. decembra, u istom terminu svoju biračku dužnost ispunilo je 36,36 odsto birača, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Hrvatsko Državno izborno povereništvo navelo je da je do 11.30 glasalo nešto manje od 22 odsto birača u drugom krugu predsedničkih izbora.

U odnosu na prvi krug to je porast od sedam posto, glasalo je ukupno 778.175 birača, dok je u prvom krugu do 11.30 na birališta izašlo 452.350 građana Hrvatske.

Za razliku od prvobitnih izjava da izbori protiču u najboljem redu, usledili su navodi da građani dojavljuju nepravilnosti na 15 biračkih mesta u BiH, od čega je 10 u Mostaru. Građani su prijavljivali kršenje izborne ćutnje i pozive biračima da glasaju za kandidatkinju HDZ Kolindu Grabar-Kitarović.

Birališta otvorena u 7.00

U Hrvatskoj su otvorena birališta na kojima će građani odlučivati o budućem predsedniku države između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Drugi krug se održava pošto ni jedan od kandidata u prvom krugu pre dve sedmice nije uspeo da dobije glasove više od 50 odsto izašlih na birališta.

Birališta su otvorena od 7.00 do 19.00, do kada traje i izborna tišina. Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača, koji će glasati na ukupno 6.350 biračkih mesta.

Prvi nezvanični rezultati očekuju se odmah po zatvaranju birališta, dok će Državna izborna komisija nepotpune rezultate početi da objavljuje od 20 časova.

Ovo je dosad najneizvesnija izborna trka za predsednika Hrvatske, pošto je u prvom krugu Josipović pobedio Grabar Kitarović s minimalnom prednošću i izgubio status favorita koji je imao uoči izbora.

U prvom krugu, Josipović je osvojio 38,46 odsto glasova, a Grabar Kitarović 37,22 odsto.

Analitičari ocenjuju da će se u drugom krugu voditi borba za svaki glas, te da je nemoguće predvideti ko će pobediti.

Ovo su šesti predsednički izbori u Hrvatkoj od sticanja nezavisnosti. Uz Josipovića koji se takmiči za drugi predsednički mandat, izabrani predsednici od 1990. godine bili su Franjo Tuđman i Stjepan Mesić, obojica u po dva mandata.

Mandat predsednika traje pet godina, a niko ne može da bude biran više od dva puta.

Izbori se sprovode bez problema

Državna izborna komisija saopštila je danas da se izbori za predsednika Hrvatske sprovode bez ikakvih problema, a tako je i u inostranstvu.

“Sve funkcioniše, ni od policije nema dojava o eventualnim problemima, odnosno kršenju javnog reda i mira“, rekao je član tog tela Davor Orlović.

Za predsednika Hrvatske glasa oko 3,8 miliona hrvatskih birača na 6.352 biračka mesta, od kojih je u Hrvatskoj 6.260 a u inostranstvu 92 u 50 država.

“Ni u inostranstvu za sada nema nikakvih problema“, kaže potpredsednica Komisije Aleksandra Jozić Ileković i navodi da na biračkim mestima u BiH od ranog jutra ima dosta glasača i nema dojava o problemima.

U Bosni i Hercegovini, gde je otvoreno 15 biračkih mesta, živi oko 250.000 Hrvata s pravom glasa.

Najviše biračkih mesta, njih deset, otvoreno je u generalnom konzulatu u Mostaru, po dva su otvorena u ambasadi Hrvatske u Sarajevu i generalnom konzulatu u Tuzli, a jedno u generalnom konzulatu u Banjaluci.

Iako se za glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji aktivno registrovalo tek nešto više od 10.000 birača, glasanje će kao i ranije ipak biti omogućeno i onima koji to nisu učinili, uz potvrdu o upisu u birački spisak koji i danas mogu dobiti u ambasadi i konzulatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: