Društvo 0

13.06.2024.

9:38

Spremite se, upaljen je naviši nivo upozorenja

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je najnovije upozorenje, u okviru kog je za dva regiona naše zemlje upaljen najviši stepen upozorenja - crveni meteoalarm.

Izvor: Blic, Hailz Srbija

Spremite se, upaljen je naviši nivo upozorenja
Shutterstock/Patryk Kosmider

Podeli:

U njemu se navodi da će danas biti veoma nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova.

"Tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitna upozorenja jedan do dva časa unapred", dodaje se u upozorenju RHMZ-a.

Kako se navodi, tokom pre podneva na području Srema, Bačke, zapadne i jugozapadne Srbije ponegde će biti slabe kiše. U pojedinim delovima Beograda padaće takođe kiša slabog intenziteta.

Međutim, najviši nivo upozorenja proglašen je u dva regiona Srbije.

Samo u Bačkoj danas nema prognoziranih nepogoda, dok će u Istočnoj i Jugoistočnoj Srbiji danas biti najkritičnije, gde je upaljen crveni, najviši nivo upozorenja zbog dve pojave - pljuskova i grmljavine.

"Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", navodi se na sajtu RHMZ.

Narandžasti meteoalarm upaljen je u Šumadiji, Pomoravlju, Jugozapadnoj Srbiji i na KiM. U Banatu, Sremu, Beogradu i Zapadnoj Srbiji na snazi je žuti meteoalarm.

I meteorološka startap kompanija Hailz Srbija objavila je upozorenje:

U četvrtak će se područje za jake oluje popodne pružati preko: Moravičkog okruga, Raškog okruga, Rasinskog okruga, Topličkog okruga, Nišavskog okruga, Zaječarskog okruga, Jablaničkog okruga I Pirotskog okruga

"Ovde će biti kombinacija najveće vlage, najviših temperatura i najjačih strujanja. Kao i prethodna dva dana, najrazvijeniji oblak može pratiti region Zapadne Morave prema istoku i nesmanjenim intenzitetom stići do Bugarske", navode.

Severnije od ovih okruga će se šanse za jake oluje, zbog ograničene energije, naglo smanjivati i iz Bosne i Hercegovine će, popodne, stići kišna masa sa pljuskovima, grmljavinom i ređim nevremenima, kojih (nevremena) severno od Save i Dunava sigurno neće biti, dodaju.

U zavisnosti od stanja sa zagrevanjem u prvom delu dana i količine slojastih oblaka, ova predviđanja će biti modifikovana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: