Utorak, 10.07.2007.

11:52

RRA: Šta se ne sme u medijima

Erotski programi i emisije koje sadrže nasilje mogu biti emitovani od 24 sata do 6 sati, predviđa obavezujuće uputstvo za emitere.

Izvor: Beta

Default images

Uputstvo koje je usvojila Republička radiodifuzna agencija predviđa zabranu emitovanja programa koji sadrže seks, prikazivanje narkomanije i vulgaran jezik, osim ako taj program nije u edukativne svrhe, u vrlo pažljivo postavljenom kontekstu.

Emiteri će morati jasno da označe i upozore staratelje na programe neprikladne za maloletnike, a svaki takav sadržaj, emitovan pre ponoći, mora biti jasno označen oznakom za minimalan uzrast koji ga može pratiti.

Broj koji označava uzrast mora biti u crvenom krugu, na vidljivom mestu, pre, na početku i na svakih 15 minuta tokom programa, u trajanju od jednog minuta, a RRA ima pravo da upozori ili kazni emitere koji se ne pridržavaju tih odredbi ili pogrešno određuju granicu uzrasta.

Deca će moći da se pojavljuju u programima samo uz svoj pristanak i dozvolu roditelja ili staratelja, a predviđena je posebna zaštita kada je maloletnik žrtva, nasilnik ili počinilac nekog krivičnog dela.

Scene seksa ubuduće će moći da se prikazuju samo od ponoći do šest ujutru, a u tom terminu dozvoljeni su i eksplicitni razgovori o seksu na radiju. Emitovanje pornografije dozvoljeno je samo preko kodiranih kablovskih i satelitskih servisa.

Prema kodeksu, nage osobe neće smeti da se prikazuju na televiziji pre 21 časa, izuzev za potrebe obrazovanja ili uz jako umetničko ili uredničko opravdanje.

Narkomanija, pušenje, alkohol i kocka ne smeju biti prikazani u pozitivnom kontekstu, zabranjeno je prikazivanje samoubistva, a emiteri ne smeju ometati istragu, objavljivati sadržaje izvdojene u krivično-pravnom postupku, vršiti pritisak na sud, a moraju štititi identitet službenih i ostalih lica koja vode istragu ili su povezana sa njom.

Emiterima je zabranjeno da prikazuju program koji se odnosi na okultizam, paranormalne pojave, magiju i proricanje sudbine, navodi se u uputstvu.

Dodaje se da se mogu emitovati jedino zabavni programi u kojima se pojavljuje proricanje sudbine, tumačenje horoskopa i slični sadržaji, ali ako to nije jedini sadržaj emisija i bez dodatnog naplaćivanja telefonskih poziva ili SMS-ova.

Sve radio i televizijske stanice, naročito javni servis, dužni su da vode računa o tome da audio i vizuelni aspekti sadržaja programa ne budu iritirajući i da vode računa o pristojnom izgledu i oblačenju osoba koja se pojavljuju u programima.

Dodaje se da se pod nepristojnim oblačenjem podrazumeva pojavljivanje voditelja i drugih učesnika u programu u odeći i obući s pretežno obnaženim delovima tela ili erotskom konotacijom.

"Emiteri su dužni da vode računa da programi bez odgovarajućeg opšteg umetničkog ili drugog konteksta ne izazivaju gađenje, odvratnost i slične ekstremno negativne emocije kod gledalaca".

U uputstvu koje se odnosi na tretman religije i verskih programa navodi se da je zabranjeno tretirati verska učenja "priznatih crkava i verskih zajednica" diskriminatorski i uvredljivo, ali i da je zabranjeno da se u verskim programima nastoji da se gledaoci ili slušaoci direktno pridobijaju i pozivaju da pristupe nekoj crkvi ili verskoj zajednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: