"Hrvatska da se odupre fašizaciji"

Predsednik SNV Milorad Pupovac u Jasenovcu je pozvao hrvatsko društvo da se odupre "atmosferi fašizacije i nacizacije".

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

16:00

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, on je na obeležavanju 70. godišnjice proboja logoraša iz tamošnjeg ustaškog koncentracionog logora, naveo da se ne dopusti da se zaborave strahote ustaškog režima.

"Ako i danas neki od predstavnika države izbegavaju da imenuju nosioce te ideje i odgovornost za njihove zločine prebacuju na silu Osovine, možemo li mi danas koji se ovde okupljamo doživeti ovo mesto stradanja uz ovakvu postavku muzeja i ovakav program njegovog rada? Znamo li kako su nastala ova dva jezera, gde to možemo da vidimo?" poručio je Pupovac okupljenima u Spomen-području Jasenovac.

"Zapitajmo se može li naše društvo da prepozna znakove narastanja atmosfere fašizacije i nacizacije. Hoćemo li smoći snage da prozovemo one koji proizvode strah i promovišu netoleranciju, koji rade na zaboravu umesto na oslobođenju i iskupljenju zbog strahote koja se dogodila i na ovom mestu", dodao je on.

Pupovac se zapitao i mogu li učenici u hrvatskim osnovnim školama da znaju da je u Jasenovcu postojao dečji logor u kojem je usmrćeno 20.000 dece do 14 godina.

"Znaju li za druge logore za decu, kao što su oni u Sisku, Jastrebarskom, Križevcima i đakovu, u koje su dovođena srpska i jevrejska deca, koja su izgladnjivana i usmrćivana samo zato što su im roditelji bili Jevreji ili Srbi. Znaju li da romska deca nisu imala ni tu logorsku privilegiju, nego su zajedno s roditeljima odmah vođena na stratište", rekao je Pupovac.

On je takođe postavio pitanje može li da se zna šta se događalo u Jasenovcu, ako se daje više prostora onima koji tvrde da je to komunističko-jugoslovenska izmišljotina i ukoliko ni predstavnici pravosuđa, ni mnogi u politici ne vide ništa sporno, a kamoli opasno u stadionskom skandiranju `Za dom spremni`".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: