"Ne smemo da zavisimo samo od SZO"

Svaka zemlja treba da se pripremi za neizbežnu narednu pandemiju, bila to ebola, grip ili nešto drugo jer ne može da zavisi samo od SZO, ocenila je Debra Birks.

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

20:55

Default images

Koordinator SAD za hitan predsednički plan za borbu protiv AIDS-a je, drugog dana godišnjeg skupa Atlantski dijalozi, rekla i da širenje ebole predstavlja poziv da se utvrdi šta tačno znači globalna zdravstvena bezbednost i šta svi zajedno treba da učine na tom polju.

"Stići će neka druga bolest i mi ćemo ili biti spremni ili nećemo. Svako mesto treba da ima sistem za rano upozorenje; ne možemo samo da zavisimo od SZO. Treba da delujemo svi zajedno", naglasila je Birksova.

Ona je rekla i da se tokom ranije pojave bolesti u Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo nije moglo doći do vakcina, ali da je to bilo moguće na lokalom nivou.

Birksova je dodala da svaka zajednica treba da ima poverenja u svoj zdravstveni sistem, što je na nekim mestima, kao što su Liberija i Sijera Leone narušeno posle godina rata.

Ona je ocenila da svet ne treba da čeka na lek za ebolu, pre nego što pokrene akciju, dodavši da samo vakcine ne predstavljaju potpuno rešenje, saopštio je Maršalov fond.

Birksova je govorila na skupu Atlantski dijalozi, na kojem učestvuju lideri međunardog javnog i privatnog sektora, oko atlantskog basena.

Skup predstavlja zajedničku inicijativu Nemačkog Maršalovog fonda SAD i političkog centra OCP u Maroku.

Na istom skupu, međunarodno priznati stručnjak i profesor na Harvardu, Pol Farmer, oštro se suprotstavio zabrani putovanja, kao načinu da se zaustavi širenje ebole.

Smatrajući da ta mera nema efekta, ali da ometa napore da se ebola kontroliše u Zapadnoj Africi, Farmer je rekao da bi trebalo bolje brinuti o obolelima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: