Đurić: Ostaje Park mira na mostu

Marko Đurić kaže za B92 da je zapanjen izjavama Edite Tahiri da je postignut dogovor o uklanjanju barikada sa mosta u Mitrovici, dodavši da tu ostaje Park mira.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.07.2014.

07:02

Default images

"Imam utisak da smo bili na dva različita sastanka", rekao je za B92 direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

“Moram da izrazim potpuno iznenađenje izjavama Edite Tahiri nakon sastanka o tobožnjem dogovoru o citiram ’uklanjanju barikada’. Valjda ona pod barikadama podrazumeva Park mira kroz koji je sama prošla pre nekoliko dana, posetila ga i popila kafu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici“, rekao je Đurić.

“Dakle, što se tiče izjave Edite Tahiri, imam utisak kao da smo bili na dva raziličita sastanka. Dogovorili smo se da Park mira ostaje, da nikakvog dešavanja vezano za most i neposrednu okolinu mosta, do nastavka razgovora ne treba da bude, da u međuvremenu treba da bude izvršena vizuelna procena stanja mosta, da bi se u nastavku razgovora, isključivo konsenzusom dve strane, dogovaralo o tome kako će da izgleda i sam most i pojas neposredno u okolini mosta“, objašnjava on.

Zamenica premijera Kosova Edita Tahiri prethodno je izjavila da je postignut dogovor o postepenom uklanjanju barikada na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, i oko njega.

Tahiri je posle razgovora sa Đurićem i zvaničnicima EU, dodala da su se dve strane dogovorile da se na osnvou evropskih standarda i kosovskog zakona omogući potpuna sloboda kretanja ljudi i vozila preko mosta na Ibru, koji spaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

Ona je, takođe, istakla da će radno telo Prištine, Beograda i EU do septembra dati konačnu ocenu i potom rokove da se sve to sprovede.

Ðurić i Tahiri na prethodnom sastanku u Briselu, 11. jula, ni posle desetočasovnih razgovora nisu se dogovorili o problemu "parka mira" na mostu u Severnoj Mitrovici.

EU: Radna grupa za most u Mitrovici

Saopštenje o sastanku izdala je i kancelarija šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton. U njemu se navodi da je "radna grupa za most u Mitrovici" razmatrala pravni aspekt tog pitanja, a u skladu sa Briselskim sporazumom kao i da je razgovarano o tome na koji bi način Evropska unija mogla da pomogne u budućim projektima vezanim za most, o kojima bi se prethodno dogovorile dve strane.

Radna grupa će, kao prvi korak u tom pravcu, angažovati stučnjake da urade tehničke procene stanja mosta. Srpska i albanska strana pozvane su da se uzdržavaju od bilo kakvih akcija koje nisu prethodno dogovorene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: