Nedelja, 19.05.2013.

23:01

Novi kineski premijer u Indiji

Novi kineski premijer Li Kećijang je posetio Indiju u svom prvom putovanju u inostranstvo od stupanja na funkciju, posle obnavljanja pograničnog spora.

Izvor: Beta

Default images

Svrha njegove posete je ubrzano rešavanje višedecenijskog spora oko granica i jačanje ekonomske saradnje.

Li i njegov indijski kolega Manohan Singh posvetili su posebnu pažnju pitanju rešavanja graničnog spora, zbog kojeg su dve zemlje zaratile 1962, rekao je predstavnik indijskog ministarstva inostranih poslova Sjed Akbarudin.

Kako je rekao, dvojica vođa istakla su potrebu očuvanja mira na postojećoj granici, dok to pitanje konačno ne bude rešeno.

U pisanom saopštenju, Li je je rekao da Kina u Indiji vidi važnog partnera i prijatelja i izrazio nadu da će njegova poseta doneti novu snagu njihovom partnerstvu, saopštila je novinska agencija Pres trast
of Indija (PTI).

Li je rekao da obe zemlje rade na ubrzanom razvoju i da preduzimaju ozbiljne korake u pogledu jačanja privrede i poboljšanja životnog standarda.

U njegovom saopštenju je navedeno da bi velika tržišta Indije I Kine mogle da se dopunjuju međusobno, od čega bi obe strane imale koristi, javio je PTI.

Kina je saopštila da Lijev izbor Indije za svoje prvo putovanje u inostranstvo od stupanja na položaj u martu, pokazuje važnost koju Peking pridaje poboljšanju odnosa sa Nju Delhijem.

"Veoma poštujemo tu odluku, zato što mislimo da je politička saradnja dve zemlje na visokom nivou veoma važna i put za proširivanje saradnje u drugim aspektima", rekao je portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Sijed Akbarudin.

Odnosi dve zemlje su zategnuti od 1962. godine, kada su vodile kratak rat zbog granica.

Indija tvrdi da je Kina okupirala njenih 38.000 kvadratnih kilometara teritorije na platou Aksaj Čin na zapadnim Himalajima, dok Kina polaže pravo na 90.000 kvadratnih kilometara zemlje u indijskoj severoistočnoj državi Arunačal Pradeš.

Dve zemlje su imale 15 neuspešnih rundi pregovora kako bi rešile taj granični spor.

Prošlog meseca Indija je saopštila da su kineski vojnici 15. Aprila prešli granicu između dve zemlje i ušli desetak kilometara u njenu teritoriju, i pozvala Kinu da povuče vojnike.

Kina je porekla te navode, a spor je kasnije rešen diplomatskim putem.

Analitičar Džasjit Sing je ocenio da će tokom Lijeve posete Indiji zvaničnici dve zemlje razgovarati i o saradnji u južnoazijskim zemljama i u Avganistanu, pošto se NATO trupe sledeće godine povuku iz te zemlje.

Posle Indije, kineski premijer će posetiti jos tri zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: