Tripoli: Auto-bombom na ambasadu

U libijskoj prestonici Tripoliju jutros je automobilom-bombom napadnuta francuska ambasada, pri čemu su povređena dva čuvara, od kojih jedan teško.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

08:18

Default images

Odgovornost za napad još niko nije preuzeo.

"Izveden je napad na ambasadu. Mislimo da je automobil natovaren eksplozivom. Pričinjena je velika (materijalna) šteta i dva čuvara su povređena", izjavio je službenik Francuske ambasade u Tripoliju za agenciju Rojters.

Libijski bezbednosni izvor je potvrdio da je ispred ambasade oko sedam sati ujutru eksplodirao automobil-bomba, navodi francuska štampa.

Prema rečima dopisnika agencije Frans pres sa lica mesta, zgrada ambasade je znatno oštećena, jedan deo ograde je uništen, a dva vozila koja su bila parkirana ispred ambasade su izgorela.

Francuska ambasada je smeštena u dvospratnoj vili na uglu stambene četvrti Gargareš. Usled jake eksplozije, dve vile preko puta ambasade su pretrpele značajna oštećenja, a izlog jedne trgovinske radnje 200 metara dalje je razbijen.
"Francuska najoštrije osuđuje napad" na svoju ambasadu, saopštio je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, dodavši da će, u saradnji sa libijskim vlastima, državne službe učiniti sve kako bi se rasvetlile okolnosti ovog "gnusnog čina" i kako bi se napadači brzo identifikovali.

U septembru 2012. godine, konzulat SAD u Bengaziju, na istoku Libije, bio je meta pogubnog napada na američkog ambasadora i još trojicu Amerikaca, ali je danas prvi put izveden napad na jedno strano predstavništvo u Tripoliju otkako je pao režim ubijenog lidera Moamera Gadafija.

Otkako je otpočeo intervenciju u Maliju u januaru, Pariz je na nišanu brojnih islamističkih pretnji. Krajem januara, Francuska i nekoliko drugih zapadnih zemalja zatražile su od svojih državljana da napuste Bengazi posle pretnji odmazdom zbog francuske ofanzive protiv naroužanih islamista u Maliju.

Ban Ki Mun i Fabijus osudili napad

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus osudili su današnji bombaški napad na francusku ambasadu u Tripoliju.

"Generalni sekretar je najoštrije osudio napad", rekao je jedan od portparola UN Eduardo del Buje. "Napadi na diplomatska predstavništva i osoblje su neprihvatljivi i nikada opravdani!, rekao je on.

Fabijus je kazao da će teroristi platiti za današnji napad.

Nakon što je obišao oštećenu zgradu, Fabijus je rekao novinarima da su se libijske vlasti založile za pronalaženje i kažnjavanje terorista koji su izveli kukavički čin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: