Evo zašto otvaramo ambasadu u UAE

Vlada Srbije, na predlog ministra spoljnih poslova, usvojila je odluku o otvaranju Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

18:08

Default images

Odluka o otvaranju Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, doneta na jučerašnoj sednici vlade, rezultat je zajedničke vizije Beograda i Abu Dabija o potrebi jačanja međusobnih veza, političke i pre svega ekonomske saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Republika Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati prepoznali su potencijale razvoja ekonomskih odnosa i u planu su značajni investicioni projekti, posebno u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije, kao i u vojno-ekonomskoj saradnji.

Republika Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati uspostavili su diplomatske odnose 21. marta 2007. godine.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su federacija sedam emirata, formirana 1971. godine, ujedinjenjem Abu Dabija, Dubajia, Šardže, Ras ul Hajme, Fudžerje, Adžmana i Um ul Kuvaina. Na čelu se nalazi predsednik, koji je ujedno i vladar Abu Dabija.

Do sada su diplomatski odnosi Beograda i Abu Dabija funkcionisali na nerezidencijalnoj osnovi, preko Ambasade RS u Kairu, odnosno Ambasade UAE u Rimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: