Sirija: 140 mrtvih u sukobima

U današnjim borbama između vladinih snaga i pobunjenika, širom Sirije poginulo je najmanje 140 ljudi, saopštile su opozicione grupe.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2013.

23:32

Default images

Prema njima, vladine snage su pojačale ofanzivu protiv pobunjenika i danas koristile rakete i artiljerijska oružja, preneo je AP.

Ujedinjene nacije su navele da je rekordan broj Sirijaca ovog meseca ušao u Jordan i da ih sada u izbegličkim kampovima ima 65.000. U januaru je u mesto Zatari stiglo više od 30.000 sirijskih izbeglica, a 6.000 samo u protekla dva dana.

Novodošli su uglavnom porodice, žene, dece i starije osobe koje su pobegle sa juga Sirije, saopštila je Melisa Fleming, portparolka visokog komesara UN za izbeglice.

Prema njenim rečima, UNHCR radi sa jordanskom vladom na otvaranju drugog većeg kampa u zemlji i taj posao će biti završen krajem ovog meseca.

Egzodus stanovništva odražava poslednji vrh nasilja u sirijskom građanskom ratu. Konflikt je počeo marta 2011. godine mirnim ustankom protiv predsednika Bašara al-Asada (inspirisanim protestima nazvanim "arapsko proleće" u kojima su srušeni lideri Tunisa, Egipta, Libije i Jemena), a prerastao u nasilje.

Uprkos značajnim napredovanjima pobunjenika na bojnom polju, opozicione snage su nadjačane od vladinih i nisu sposobne da naprave napredak na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: