"MPC traži ono što imaju sve crkve"

Poglavar kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve izjavio da njegova crkva traži samo da bude "priznata kao autokefalna, kao što su to i druge crkve".

Izvor: B92

Petak, 04.01.2013.

23:17

Default images

Arhiepiskop skopski i ohridski Stefan Veljanovski je rekao da MPC ima duhovni prostor koji ima svoje granice, potvrđene u istoriji, prenela je Verska informativna agencija (VIA).

"MPC je obnoviteljka Ohridske arhiepiskopije, nije novonastala crkva. Iako joj je kontinuitet prekidan de jure, de fakto je ona postojala uvek, živela je u srcima i mislima Makedonaca i svih pravoslavaca na tim prostorima", ocenio je arhiepiskop MPC.

On je pozdravio izjave srpskog predsednika Tomislava Nikolića tokom njegove nedavne posete Makedoniji, kada je rekao da je spreman da se angažuje oko nalaženja rešenja makedonskog crkvenog spora. Taj angažman je "dobronameran i dobrodošao", rekao je arhiepiskop.

MPC je "uvek spremna za dijalog" sa SPC o "sporu koji nikome ne koristi", dodao je, navodeći da je o tome poslato pismo u Beograd.

Prema poglavaru MPC, osnivanje MPC 1967. godine, "200 godina nakon njenog nezakonitog ukidanja", nije bilo politički ni nacionalistički čin, već duhovan, "u skladu sa željama pravoslavnog naroda da obnovi autokefalnost prostora za svoje spasenje".

Samoproglašenu autokefalnost MPC nisu priznale kanonske pravoslavne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: