"Ova Vlada će rešiti i Kosovo i EU"

Premijer Ivica Dačić izjavio da su Vlada i predsednik spremni na to da pronađu konačno rešenje za Kosovo do kraja mandata i najavio sledeći susret s Tačijem.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 01.11.2012.

07:15

Default images

"Mi zaista smatramo da sva otvorena pitanja mora da reši naša generacija, što znači da u ovom mandatu Vlade i predsednika rešimo sva ključna pitanja - pregovore o članstvu u EU i sve vezano za Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić u Vladi Srbije nakon razgovora sa Stefanom Saninom, direktorom direktorata za proširenje EU.

Premijer Srbije je novinarima rekao i da je sledeći susret s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem zakazan za 7. novembar i da je spreman da u Briselu s njim razgovara i o najtežim temama.

Diplomata iz sedišta EU, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je sastanak dogovoren tokom posete Ketrin Ešton i američke državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu i Prištini, ranije ove sedmice.

Portparolka Ketrin Ešton, Maja Kocijančič, izjavila je Tanjugu da još ne može zvanično da potvrdi ovu informaciju, ali da će iz kabineta visoke predstavnice uskoro biti emitovano saopštenje o tome.

Dačić i Tači su prvi put zajedno razgovarali sa Eštonovom 19. oktobra, takođe u Briselu.

On je dodao da je posrednica Evropske unije u pregovorima, visoka predstavnica Ketrin Ešton, naglasila da neće nametati teme za razgovore i da će sve o čemu se dogovore dve strane u pregovorima biti prihvaćeno od EK, tj. EU. "Verovatno će se razgovarati o različitim temama. Sigurno da je običaj da se krene od lakših, ali ne bežimo od razgovora o najtežim temama. Mi smo spremni da pričamo ne samo o struji i telefonima, već i o konačnom rešenju", kazao je Dačić.

Sanino je poručio da je Evropska komisija veoma zadovoljna načinom na koji je dijalog počeo, susretom Tačija i Dačića u Briselu. On nije želeo da posebno komentariše dijalog, jer u njemu posreduje Eštonova, ali je naveo da EK želi da vidi progresivnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Mi nismo ovde da namećemo uslove, nego da radimo na zajedničkom cilju da Srbija postane članica EU", poručio je Sanino.

Sanino razgovarao s Đurićem

Tanjug
Pre sastanka s Dačićem, Sanino se sastao sa savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem, s kojim je razmotro teme od značaja za dalji napredak Srbije na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU. Sanino je tokom razgovora s Đurićem uputio poziv delegaciji Srbije da u narednom periodu poseti Brisel, kako bi na adekvatan način predstavila stavove i ideje o rešavanju pitanja Kosova i Metohije pred najvišim političkim forumima Evropske unije.

Sanino je tokom susreta sa savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem pozdravio odlučnost Srbije da postane punopravni član Evropske unije i, kada su u pitanju razgovori s Prištinom, istakao da je potrebno da vremenski rokovi tokom predstojećeg dijaloga budu fleksibilni, kako ne bi bilo pritisaka.

Kako se navodi u saopštenju iz predsedništva Srbije, Sanino je izrazio uverenje da podela južne srpske pokrajine ne bi bila dobro rešenje.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić najavio je skori nastavak pregovora Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou i izrazio očekivanje da će u narednim danima biti uokviren nacrt državne platforme za te razgovore.

Đurić je najavio da će u izradu državne platforme biti uključena i skupština.

Sanino: Pozitivan utisak vlade u prvih 100 dana

Predsednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović rekla je delegaciji Evropske komisije da je Srbija veoma posvećena stvaranju preduslova za skori početak pristupnih pregovora, saopštila je Skupština Srbije.

Generalni direktor Direkcije za širenje EU, Stefano Sanino koji je predvodio delegaciju EU, pozdravio je odlučnost Srbije da postane članica EU i rekao da je u prvih sto dana Vlade stvoren vrlo pozitivan utisak, piše u saopštenju.

Sanino je rekao da je Evropska komisija zadovoljna načinom na koji je počeo dijalog Beograda i Prištine.

Zvaničnik EU je istakao da je cilj posete delegacije Evropske komisije poruka da postoji kontinuitet i spremnost da se nastavi zajednički rad na putu Srbije ka EU.

Jadranka Joksimović je rekla da Srbija ceni pomoć i uvažava preporuke EU i istakla potrebu redovnih i češćih susreta evropskih zvaničnika s poslanicima Skupštine Srbije.

Ona je sagovornike iz EU obavestila o radu i planovima Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: