JAR: Protest rudara, 18 ubijenih

Policija je ubila najmanje 18 osoba na protestu rudara koji štrajkuju zbog malih plata kod rudnika platine Marikana, u Južnoafričkoj republici.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 16.08.2012.

19:24

Default images

Agencija SAPA prenosi da je jedan od njenih reportera izbrojao 18 tela na zemlji, međutim, policija nije navela da li i koliko ima poginulih rudara. Do sukoba štrajkača i policije došlo je kada su rudari naoružani mačetama odbili naređenje da predaju oružje, nakon čega je policija otvorila vatru.

Neki sindikalni lideri i policija su uzalud pokušali da rasture okupljenu gomilu, dok su pojedini rudari rekli da su spremni da umru, tražeći povećanje plata, prenose svetske agencije.
(Foto: Beta)
Portparol jednog od dva sindikata rudara Lesiba Sešoka je izjavio da je predsednik sindikata pokusao da ubedi rudare da obustave štrajk i vrate se na posao, ali da su oni to odbili.

"Oni su mu rekli da su spremni da umru... da nemaju nameru da odu, kao i da će pozvati svoju decu da im se pridruže", rekao je on.

Stotinak radnika rudnika u vlasništvu kompanije "Lonmin PLC" započeli su štrjak u petak. Oni su tada prekinuli posao zbog neisplaćenih plata, a situacija je pogoršana zaoštravanjem odnosa dva sukobljena rudarska sindikata.

Radnici u rudniku platine imaju platu oko 4.000 randi (400 evra), a sada traže mesečnu naknadu od 1.250 evra.
(Foto: Beta)
"Mi smo eksploatisani, ni vlada ni sindikati nisu došli da nam pomognu... Zahvaljujući našem radu preduzeća zarađuju novac, a nama skoro ništa ne plaćaju. Ne možemo sebi da priuštimo dostojanstven život. Živimo kao životinje zbog mizernih plata", rekao je jedan od rudara.

Kompanija "Lonmin", u čijem je vlasništvu rudnik, saopštila je da je štrajk nelegalan i da će oni koji se sutra ne vrate na posao dobiti otkaze.

"Lonmin" je treći po veličini prizvođač platine na svetu. Južna Afrika je u vrhu zemalja po prozivodnji uglja, platine i zlata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: