Papa: Što me ne slede bespogovorno?

Papi Benediktu Šesnaestom, koji potiče iz nemačke pokrajine Bavarske, teško pada to što ga katolici iz Nemačke "ne slede uvek bespogovorno".

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

19:01

Default images

To je izjavio papski nuncije u Berlinu, nadbiskup Žan-Klod Perise.

Nuncije kaže da svaki Nemac kod pape dolazi sa svojim mišljenjem i misli da je ono najbolje. Osim toga, dodaje Perise, kritika kojoj je izložen papa u Nemačkoj i rezervisano držanje prema njemu, kod pape "izazivaju patnju".

"Za Nemačku je veliki gubitak to što ga ne sluša", tvrdi nadbiskup Perise i dodaje da to odbijanje na koje nailazi papa više šteti onima koji to čine nego samom papi, prenela je danas Verska informativna agencija pisanje nemačke štampe.

Nadbiskup je kritikovao i ophođenje Katoličke crkve u Nemačkoj prema pitanju materijalnih dobara.

"Bogatstvo nije loše, novac koristi čoveku i društvu, ali crkva u Nemačkoj je možda katkad previše preokupirana raspodelom sredstava. Pri tom se zaboravlja propovedanje jevanđelske poruke", navodi Perise.

Analitičare u Nemačkoj iznenadila je oštrina kritike papskog nuncija u Berlinu, pošto on aludira na vekovnu neposlušnost Nemaca prema Rimu. Ona potiče još od vremena reformacije u 15. veku i pojave protestantizma, koji je izazvao najveću podelu u Katoličkoj crkvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: