Nova džamija u Beogradu?

Na Starom sajmištu niče objekat za koji su u Udruženju građana "Islamska zajednica Roma" prvo tvrdili da je džamija, a potom da se radi o privatnoj kući.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

15:40

Default images

Građevinska dozvola za verski objekat na toj lokaciji nije doneta, a nezvanično saznajemo da je opštinska inspekcija već naložila rušenje dograđenog dela.

U uskoj, jednosmernoj ulici, načičkanoj kućicama i udžericama, nedaleko od bleštavila noćnih klubova na savskim splavovima, niče dvospratna kuća s velikom kupolom.

Ovaj objekat podiže Alija Duljaj, vođa udruženja građana „Islamska zajednica Roma i ostalih pripadnika“, a prve informacije bile su da se radi o novoj beogradskoj džamiji.

Ipak, kako nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao, ovde se ne radi o džamiji već njegovoj porodičnoj kuci koju on renovira posle požara.

Kako je rekao, i u ranijoj kući, koju je koristilo udruženje na čijem je čelu, postojala je prostorija koju su koristili vernici za molitvu. I kako kaže, tako će biti i u narednom periodu.

Međutim, kategoričan je u tome da ovo nije džamija, a čak i za kupolu koja se nalazi na vrhu kuće kaže da nije minaret, kako o tome spekulišu mediji, već jednostavno svetlarnik.

Međutim, sporni objekat, koji je nikao za svega mesec dana, i komšije zovu džamijom.

"Tu je bila neka prostorija, malo više kvadrata, na sprat, pa su oni tu svako veče, kako to već ide, obavljali molitve i sad valjda rešili da malo produže, da srede to malo na boljem nivou. Ipak ima na Ledinama džamija, u Zemun Polju, samo kod nas nema, a zašto ne bi bila ovde?", kaže jedan od komšija.

Sekretarijat za urbanizam nikada nije izdao dozvolu za izgradnju verskog objekta na tom mestu, jer je niko nikada nije ni tražio, navodi u saopštenju gradski sekretar za urbanizam Milan Vuković.

“Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove nema evidentiranih zahteva za izdavanje bilo kakvih akata za izgradnju islamskih verskih objekata. Nadležnost za izdavanje dozvola na teritoriji grada kada su verski objekti u pitanju ima ovaj sekretarijat, osim u slučajevima gde je Zakonom predviđena, zbog kulturno-istorijske zaštite, nadležnost ministarstva", piše u saopštenju.

Međutim, zaštitu od izgradnje poseduje samo deo Starog sajmišta na kome je bio logor, pa ministarstvo u ovom slučaju nije nadležno. Nije nadležan ni gradski sekretarijat, jer, iako se radi o objektu koji će vernici koristiti za molitve, investitor ga je prijavio kao stambeni.

U opštini Novi Beograd, koja je i zvanično nadležna, kažu da će rušiti dograđeni deo, jer za te radove niko nije tražio dozvolu. Kako kažu, postoji zahtev za legalizaciju male kuće, koji je u proceduri.

Opštinski građevinski inspektori juče su posetili gradilište i naložili obustavljanje radova, ali desetak ljudi i dalje radi.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić nije želeo da razgovara na ovu temu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: