Potrošnja nebitna, važno da hlade

Potrošnja struje u Srbiji za 25 odsto je više nego kada prosečne letnje temperature nisu ekstremno visoke. Struja se najviše troši u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2012.

19:08

Default images

Najveće opterećenje, na primer, bilo je juče u 14:30.

Moderan uređaj koji hladi i prska, ili tradicionalno umivanje - samo neke uspevaju da osveže. Većina vrelinu može da podnese samo u blizini klima uređaja.

Prodavci i serviseri kažu da oni koji ovih dana kupuju klimu retko se raspituju koliko struje troše - od karakteristika im je bitno samo da dobro hlade.

"Klima troši veliku količinu struje samo dok radi spoljna jedinica. Ako vi zadate neku normalnu temperaturu , znači 5, 6 stepeni maksimalno nižu od spoljne i držite zatvorena vrata i prozore, ona kada postigne zadatu temperaturu gasi spoljnu jedinicu i tada radi samo ventilator, praktično i da ne troši", rekao je Bratislav Bogojević, serviser klima uređaja.

Zajedno sa temperaturama, iz nedelje u nedelju raste i potrošnja struje. U julu mesecu ona nije ni blizu zimskoj potrošnji, ali jeste velika za letnji period. A povećana potrošnja dovodi i do pregrevanja i iskakanja.

"Trenutno najveći potrošači su klima uređaji ali to je normalno shodno ovim temperaturama i prilikama jer u stanovima klime rade i preko 10 sati dnevno. Mi se sada susrećemo sa tropskim klimatskim uslovima, a sve trafo stanice i objekti u Beogradu projektovani su za neke umerene kontinentalne uslove. Tako da će u budućnosti morati da se preduzmu adekvatne mere i na se nađu naki novi materijali od kojih će se praviti trafo stanice", kaže Sandra Alagić iz EDB-a.

Sistem je stabilan, odnosno potrošnja struje u Beogradu ne zahteva racionalizaciju. Štednja će međutim većini biti neophodna kada stigne račun za utrošenu električnu energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: