Lavrov: Zaokret SAD prema Siriji

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da spoljne sile mogu samo savetovati, a ne diktirati proces tranzicije vlasti u Siriji.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

23:59

Default images

Rusija je potom saopštila da je optimistična povodom sastanka posvećenog Siriji u Ženevi.

Nakon razgovora sa Klintonovom u Sankt Peterburgu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je primetio "izvesni zaokret" u pristupu Vašingtona i okončanju 11 meseci krvoprolića u Siriji, gde više ne postoji specifični zahtev za odlaskom sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

"Nije bilo ultimatuma. Nijedna reč nije rečena o dokumentu o kome se razgovara u Ženevi. Verujem da imamo sutra šansu u Ženevi da pronađemo zajedničko rešenje ", rekao je Lavrov novinarima.

Međutim, američka strana je bila mnogo odmerenija o pitanju sporazuma oko budućnosti Asada, prenosi AFP. Jedan visoki američki zvaničnik Stejt dipartmenta je rekao da Rusija i SAD i dalje imaju različite stavove o tome kako rešiti sukob u Siriji.

"Još uvek postoje teškoće i razlike", kazao je ovaj zvaničnik nakon susreta Lavrova i Klintonove u Sankt Peterburgu, uoči međunarodnih "kružnih" razgovora o Siriji u Ženevi, prenosi Rojters.

Isti zvaničnik je potvrdio da Klintonova i Lavrov i dalje imaju nameru da prisustvuju sutrašnjem sastanku sa drugim zemljama koje su stalne članice Saveta bezbednosti UN.

"Možda sutra dodje tamo do sporazuma, a možda ne", dodao je pomenuti američki zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: