Albanija dozvolila istragu Euleksu

Albanska Vlada odobrila je predlog zakona koji dozvoljava dolazak Euleksovih tužilaca. Oni istražuju da li je OVK uzimala organe srpskih ratnih zarobljenika.

Izvor: BIRN

Petak, 04.05.2012.

20:28

Default images

Premijer Sali Beriša rekao je da će zakon, koji će biti podnet albanskoj Skupštini, dozvoliti Euleksovom specijalnom timu zaduženom za navode o trgovini ljudskim organima sva sredstva neophodna za sveobuhvatnu istragu na teritoriji Albanije.

“Ovaj tim ima naše puno poverenje, a s ovim zakonom stvorili smo neophodan pravni okvir da mu obezbedimo i našu punu podršku”, izjavio je Beriša, dodavši da će Euleksov specijalni tužilac imati ovlašćenje da pretraži i navodne lokacije masovnih grobnica.

“Krajnje smo zainteresovani za to da se ovi navodi istraže sa apsolutnom ozbiljnošću”, dodao je on.

Dik Marti, izvestilac za ljudska prava Saveta Evrope, u decembru 2010. godine objavio je izveštaj koji bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uključujući premijera Hašima Tačija, povezuje sa organizovanim kriminalom i optužuje ih za trgovinu organima srpskih i drugih zatvorenika u Albaniji.

Predlog zakona, koji su zajednički izradili Ministarstvo pravde Albanije i Euleks, usledio je pošto je u januaru Tiranu posetio Džon Klint Vilijamson, američki tužilac koji predvodi specijalni istražni tim zadužen za optužbe iznesene u Martijevom izveštaju.

Kada bude usvojen, zakon će dati široke nadležnosti Euleksovom timu da poziva svedoke i istražuje lokacije na teritoriji Albanije.

Specijalni tim imaće pravo da “saslušava svedoke, eksperte i optužene u Albaniji; izvrši inspekciju objekata, zadrži dokaze i dobije sve materijale koje smatra važnim za istragu i procesuiranje”, kaže se u predlogu zakona.

Tim će u istrazi direktno sarađivati sa državnim tužiocem Albanije, dok će, prema zakonu, nadležne vlasti imati mandat da čuvaju poverljivost istrage.

U zakonu se napominje da domaće vlasti neće moći da odbiju saradnju sa specijalnim timom uz izgovor da su zločini koji se istražuju “političke prirode”.

Svi članovi Euleksovog specijalnog tima u Albaniji uživaće diplomatski imunitet, a imaće na raspolaganju svoje objekte i vozila.

Čak i svedoci ili osobe od važnosti za istragu koje Euleks pozove da pruže dokaze uživaće imunitet od krivičnog gonjenja tokom trajanja istrage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: